Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
364,05 Ft
Euró
390,26 Ft
Font
456,31 Ft
Bitcoin
57,808 $

A kávé mértékletes fogyasztása csökkenti a rák és a diabétesz rizikóját

Rengeteg tévhitet hallhattunk már a kávéról, miszerint jelentősen emeli a vérnyomást, valamint különféle betegségeket okozhat, a pozitív hatásairól azonban csak kevés helyen olvashattunk.

Egészség/Életmód

Kulcsár Péter

Szerkesztő

Rengeteg tévhitet hallhattunk már a kávéról, miszerint jelentősen emeli a vérnyomást, valamint különféle betegségeket okozhat, a pozitív hatásairól azonban csak kevés helyen olvashattunk.

Kétségkívül az egyik legnépszerűbb élénkítőitalról beszélünk, amelynek több évezredes hagyományai vannak az egyes kultúrákban. A kávé fő hatóanyagának, a koffeinnek számos pozitív tulajdonságát ismerhetjük – ha fáradtak és álmosak vagyunk, feldob minket, valamint serkenti a memóriát és a gondolkodásunkat is. Soron kívül Ösztöndíjjal jutott be a Harvardra egy budapesti gimnázium tanulója

Habár az orvosok óva intenek minket a rendszeres kávéfogyasztástól, a legújabb kutatások alapján nemcsak az életminőségünkön javíthat a fekete nedű, hanem megvédhet minket néhány súlyos rendellenesség kialakulásától is.

A koffeinről maradéktalanul nem tudták bizonyítani, hogy emeli a vérnyomást – éppen ellenkezőleg. A klinikai tesztelések során kiderítették, hogy naponta legfeljebb két csészényi kávéval nem hogy ártunk, hanem inkább szívességet teszünk saját egészségünknek.

Az sem igaz, hogy mindenkinél függőséget okozhat a koffein. Habár a hatóanyagot pszichoaktív szernek tekintik, a kávézás hirtelen beszüntetése csupán egy-két napig tartó tüneteket okozhat, így messze nem vethető össze a nálánál jóval veszélyesebb drogokkal, mint például az alkohollal vagy a marihuánával.

A kávézás a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatával és a magas koleszterinszinttel sem hozható összefüggésbe, de ha félünk a csontritkulástól, akkor sem kell azonnal abbahagynunk a kávézást. Ha kiegyensúlyozott étrendet folytatunk, hatékony, egészségvédő kísérőként gondolhatunk a sötét, aromás italra.

Felfedezték, hogy a kávé a nők esetében 10 százalékkal csökkenti a menopauza utáni mellrák, 20 százalékkal pedig a vastagbélrák kialakulásának kockázatát, de a 2-es típusú cukorbetegség és az agyvérzés ellen is tökéletes fegyverként szolgálhat. A megfelelő édesítés is fontos, ugyanis ha cukor helyett például sztíviát használunk, azzal adhatunk még egy plusz löketet az egészségünknek, valamint fogyókúra esetén szinte zéró kalóriával élvezhetjük ki a kávé nyújtotta örömöket.

Kikapott a PSG a Dortmundtól a Bajnokok Ligája elődöntőjének első mérkőzésén

A PSG egy nagyon erős Dortmund ellen játszott a Bajnokok Ligája elődöntőjének első mérkőzésén.

Adatvédelmi botrányba keveredhet az egyik legismertebb légitársaság

Vizsgálatot indított az ausztrál Qantas légitársaság egy lehetséges adatvédelmi probléma miatt, amely során nyilvánossá válhattak egyes utasok személyes adatai.