Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
352,62 Ft
Euró
394,12 Ft
Font
472,98 Ft
Bitcoin
64,198 $

Majdnem fél évig nem érzett szagokat és ízeket az egyik koronavírus-fertőzésen átesett magyar beteg

Habár a pozitív koronavírustesztet produkáló személyek nagy része semmilyen tünetet nem észlel magán, egyeseknél a klasszikus szimptómák olyannyira súlyossá válhatnak, hogy felépülés után még hónapokig fennmaradhatnak.

...svg content...Sztrij, 2020. október 8. Koronavírussal fertõzött beteg hõmérsékletét méri egy ápolónõ a nyugat-ukrajnai Sztrij város kórházában 2020. szeptember 29-én. Ukrajnában gyorsuló ütemben terjed a koronavírus-járvány, 2020. október 8-án elõször haladta meg az ötezret az egy nap alatt azonosított új fertõzöttek száma. A halálos áldozatok száma 4690-re nõtt. MTI/AP/Jevhen Maloletka
Belföld
Author image

Kulcsár Péter

Szerkesztő

Habár a pozitív koronavírustesztet produkáló személyek nagy része semmilyen tünetet nem észlel magán, egyeseknél a klasszikus szimptómák olyannyira súlyossá válhatnak, hogy felépülés után még hónapokig fennmaradhatnak.

Keczán Ádám először esett át hazánkban a COVID-19 fertőzésen, és öt hónapon keresztül nem érezte az ízeket és szagokat – számolt be róla az RTL Híradó. A magyar férfi azóta már hivatalosan is felgyógyult a betegségből, elmondása szerint valószínűleg Ausztriában szedhette össze a kórokozót még márciusban. Soron kívül Vonatbaleset történt Soroksáron, kisiklott egy tehervonat

Összességében enyhe tünetei voltak, az ízlés- és szaglásvesztés azonban komolyabbnak bizonyult, hiszen egészen augusztus végéig kellett rá várnia, hogy az érzékszervei ismét normálisan működjenek.

A szakemberek ezt a fajta hosszú lefolyású koronavírus-betegséget elhúzódó Covidnak hívják, a belőle felépült egyéneket gyógyult státuszúként tartják nyilván, holott hónapokkal a fertőzés leküzdése után is változatos tünetekben szenvednek, úgymint fokozott levertség és fáradtság, száraz köhögés, nehézlégzés, izomfájdalom, hallás- és látászavarok, szívet, gyomrot és tüdőt érintő károsodások; valamint mentális problémákat is egyre többen tapasztalnak – gyakori a depresszió, a szorongás és a koncentrációs zavarok.

A Dél-pesti Centrumkórház főorvosa, Bobek Ilona úgy gondolja, mindezek fő oka, hogy a koronavírus kórokozója az egész szervezetet támadhatja, ezért a fertőzésből kigyógyult pácienseknek mindenféleképpen szükségük lehet az utógondozásra.

Szijjártó Péter tisztázta, miért mennek magyar katonák Csádba

Szijjártó Péter magyar külügyminiszter egy élőkapcsolásos interjúban beszélt arról, miért mennek magyar katonák Csádba.

Szerdán leplezi le a Meta az új AI-asszisztensét, eddig ennyit tudni

A Meta Platforms a héten tervezi bejelenteni, hogy kiknek a hangján szólal meg az AI asszisztensük. A cég olyan színészekkel kötött szerződést, mint Judi Dench, Kristen Bell és John Cena.