Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
353,78 Ft
Euró
394,52 Ft
Font
473,59 Ft
Bitcoin
63,192 $

Nagyot ugrott a kórházban ápoltak száma Magyarországon

Újabb 1173 koronavírus-fertőzöttet regisztráltak hazánkban az elmúlt 24 órában, mellyel már 38 837-re nőtt a pandémia kitörése óta azonosított esetszám, ezen felül pedig újabb 14 honfitársunk vesztette életét.

...svg content...Budapest, 2020. május 28. A BM Heros Zrt. technikusai lélegeztetõgépet szerelnek össze a cég kõbányai üzemcsarnokában felállított a higiéniai és biztonsági követelményeknek maximálisan megfelelõ, szûrt levegõjû hatalmas sátorban 2020. május 28-án. A 450 négyzetméteres üzemcsarnokban és a benne lévõ sátorban 17 szakember dolgozik az állami tulajdonú zrt. a Budapesti Mûszaki és Gazdaságtudományi Egyetem által fejlesztett lélegeztetõgépének sorozatgyártásán. MTI/Mónus Márton
Belföld
Author image

Nagy Noel

Szerkesztő

Újabb 1173 koronavírus-fertőzöttet regisztráltak hazánkban az elmúlt 24 órában, mellyel már 38 837-re nőtt a pandémia kitörése óta azonosított esetszám, ezen felül pedig újabb 14 honfitársunk vesztette életét.

Magyarországon – más európai országokhoz hasonlóan – az ősz elején robbant igazán a járványbomba, azóta ugrásszerűen nőnek az esetszámok. A kezdeti 400-500 fős hétnapi mozgóátlag már 1000 felett jár, amely adat alátámasztja, amelyről az operatív törzs gyakran beszél, hogy a járvány továbbra is felszálló ágban van hazánkban. Soron kívül Véletlenül elkotyogta egy interjúban, hogy megölte édesanyját, leadták a tévében is

Az aktív fertőzöttek számában pedig nagyon is megmutatkozik, hogy a járvány meglehetősen rövid idő alatt robbant be, ugyanis jelenleg 26 832 aktív fertőzöttet tartanak számon az összesen 38 837 regisztrált közül, vagyis az esetek több mint kétharmada továbbra sem gyógyult ki orvosilag megerősítetten a kórból.

Az igazán aggasztó adat és egyben tendencia viszont a kórházi kezelésre szoruló koronavírus-fertőzöttek számában mutatkozik meg, különösen a lélegeztetőgép útján mesterséges lélegeztetésre szorulók számában. A kórházi ellátásra szorulók száma ráadásul az elmúlt napon hatalmas ugrott, 166 magyar állampolgár került valamely kijelölt egészségügyi intézménybe.

Ha a tendenciákat megnézzük, augusztus végén még 100 fő alatt azoknak a száma, akik kórházi ápolást kaptak a vírus miatt. Ez szeptemberben indult emelkedésnek, viszonylag egyenletesen, és szeptember 25 körül már közel 800 főt ápoltak kórházban. Október 2-ig tapasztaltunk némi visszaesést, nagyjából 600 középsúlyos vagy súlyos esetre csökkent az adat.

Forrás: Portfolio

Az elmúlt 10 napban viszont egészen meredek emelkedésnek indult a kórházi ellátásra szorulóknak a száma, a Portfolio koronavírus nyilvántartásból készített grafikonjából kiolvasható ez a tendencia. Az emelkedés pedig az elmúlt 24 órában sem lassult, sőt, 166 ember került egy nap alatt kórházba, amire a pandémia alatt nem volt példa.

Szinte pont ugyanolyan tendencia tapasztalható a lélegeztetésre szoruló koronavírusos betegek számában is. Szeptembertől emelkedés, szeptember vége és október legeleje között némi visszaesés, majd ezt követően egy nagyon meredek emelkedés.

Az elmúlt 10 nap viszont e tekintetben még brutálisabb volt, ugyanis megnégyszereződött a mesterséges lélegeztetésre szorulók száma. Jelenleg 154-en vannak lélegeztetőgépen hazánkban, amely szám 16 fővel nőtt az elmúlt 24 órában.

Az ugrásszerű növekedés a két adatban pedig ahhoz vezetett, hogy rekordot döntött a kórházi kezelésre és azon belül a mesterséges lélegeztetésre szorulók száma, ráadásul jelentősen meghaladja azokat az adatokat, amelyek a járvány első hullámának legrosszabb időszakában tapasztalhattunk.