Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
355,71 Ft
Euró
386,98 Ft
Font
451,92 Ft
Bitcoin
66,940 $

Örmény-azeri konfliktus: tűzszünetet kötöttek a felek!

Tűzszüneti megállapodást kötött egymással Azerbajdzsán és Örményország a közel két hete, Hegyi-Karabahban kitört fegyveres konfliktus felfüggesztésére, mely szombat déltől veszi kezdetét

...svg content...Hegyi-Karabah, 2020. október 6. Az örmény védelmi minisztérium által közreadott kép örmény katonákról az azeri és az örmény fegyveres erõk közötti összecsapások egyik helyszínén a vitatott hovatartozású Hegyi-Karabahban 2020. október 6-án. Azerbajdzsán és Örményország között a régóta fennálló területi vita miatt tört ki ismét fegyveres konfliktus 2020. szeptember 27-én. A túlnyomórészt örmények lakta Hegyi-Karabah 1996-ban kikiáltotta függetlenségét, de ezt egyetlen ország, még Örményország sem ismerte el. Azerbajdzsán továbbra is saját területének tekinti a hegyi-karabahi enklávét. MTI/EPA/Örmény védelmi minisztérium
Külföld

Nagy Noel

Szerkesztő

Tűzszüneti megállapodást kötött egymással Azerbajdzsán és Örményország a közel két hete, Hegyi-Karabahban kitört fegyveres konfliktus felfüggesztésére, mely szombat déltől veszi kezdetét – számolt be róla az Independent.

Mind Jereván, mind Baku megerősítette, hogy a döntő többségében örmények lakta, de nemzetközi jogilag azeri területet képző enklávéban beszűntetik a harcok szombat déltől kezdve. A megállapodásban résztvevő legfelsőbb diplomaták egyelőre csak annyit árultak el, hogy az ügylet részét képezi az elesettek hazaszállítása és fogolycsere is. Soron kívül Riasztó mértékben növekszik az idős, beteg, munkaképtelen hajléktalanok száma Magyarországon

A bejelentést megelőzően Moszkvában folytatták tárgyalásokat mintegy tíz órán keresztül, melyet az orosz külügyminiszter, Szergej Lavrov vezetett. Lavrov elmondta, a tűzszüneti megállapodás a konfliktus deeszkalációjának első lépése lehet, és végre megoldódhat az immáron három évtizede tartó ellentét.

Lavrov túl sok részletet nem árult el a tárgyalásokról, csak annyit, hogy a Nemzetközi Vöröskereszt közvetítőként fog szolgálni a két fél között humanitárius műveletek terén, míg az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) Minszk Csoportja mediátorként fog tevékenykedni, hogy a konfliktus megoldódjon.

Még szeptember 27-én lángoltak fel az újabb harcok örmény és azeri erők között a folyamatos vita tárgyát képező Hegyi-Karabahban, mely csatákban több száz katona és civil életét vesztette. Azerbajdzsán elmondása szerint 31 azeri civil hunyt el, és 168 megsebesült, míg a katonai veszteségekről nem számoltak be. Hegyi-Karabah állítása szerint 376 katonájuk esett el, és mintegy 22 civil is áldozatul esett.

30 év börtönt kapott az amerikai házelnök férjére támadó férfi

Nagyon súlyos börtönbüntetést szabtak ki arra a férfira, aki 2022-ben Nancy Pelosi volt amerikai házelnök férjére támadt a saját otthonukban.