Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
355,11 Ft
Euró
396,76 Ft
Font
475,11 Ft
Bitcoin
65,754 $

Lacza: a sportolókat is ugyanúgy leteríti a vírus

Lacza Zsombor, a Testnevelési Egyetem tudományos rektorhelyettese az InfoRádió Aréna című műsorának vendégeként beszélt arról, hogy a koronavírus miként tud hatni a sportolókra, hiába egészséges szervezetek.

Belföld
Author image

Nagy Noel

Szerkesztő

Lacza Zsombor, a Testnevelési Egyetem tudományos rektorhelyettese az InfoRádió Aréna című műsorának vendégeként beszélt arról, hogy a koronavírus miként tud hatni a sportolókra, hiába egészséges szervezetek.

Az InfoRádió fejtette ki azt az érdekes tendenciát, hogy míg az első hullám során sok sportoló megfertőződött, általában könnyen átvészelték, viszont nem termelődött sok ellenanyag a szervezetükben, ellenben a második hullámmal, amelynek során már edzésben lévő, magasan kondicionált sportolók is egészen súlyos megbetegedtek. Soron kívül Kellemetlen szagú ivóvíz okoz gondokat a Balaton térségében

Ennek vonatkozásában Lacza megjegyzi, hogy ez vizsgálat tárgyát fogja képezni a jövőben, és láthatók éles különbségek a két hullám között: míg az első hullám alatt 11% volt az átfertőzöttség, és 29 sportolóból egy szervezetében találtak ellenanyagot, míg a mostani hullám esetében már nagyon sokukban van ellenanyag, amellett, hogy sokuknak tünetei is vannak.

Lacza szerint ez elsősorban a sportolói életmódnak köszönhető, ami kockázatos, mivel a sportolók folyamatosan utaznak, olyan emberekkel találkoznak, akik szintén utaznak és közeli kontaktusban vannak egymással, egymás nyakába borulnak és közös öltözőt használnak. A rektorhelyettes úgy véli, természetes, hogy átadják egymásnak a cseppfertőzést.

Arra is kitért, hogy annak ellenére, hogy nagyon edzettek vagyunk, nem igaz az, hogy ezért nem fog ki rajtunk a vírus, bizony a sportolókat is ugyanúgy megüti, sőt vannak olyan problémák, amelyek a sportolókat jobban érintik, mint a hírtelen szívhalál, amelynek gyakoriságát a koronavírus-fertőzés növeli. Ennek kapcsán egy esetet is elmesélt:

„A Testnevelési Egyetem egyik hallgatója, aki amúgy világbajnok birkózó volt, átesett a koronavírus-fertőzésen, semmilyen panaszt nem érzett magán, de összeesett, és hirtelen szívhalálban meghalt néhány héttel az után, hogy elvileg meggyógyult. Most azokat a sportolókat újravizsgáljuk speciális sportkardiológiai módszerekkel, akik átestek Covidon, hogy kiszűrjük közülük azokat, akik veszélyeztetettebbek”

Azt is nehéz belőni, hogy egy sportolónak például mekkora kiesést okozhat egy koronavírus-fertőzést, mivel egyeseket akár hónapokra leterít, hosszantartó szövődményekkel, míg mások mint egy náthát, úgy rántják le magukról. Ugyan dolgoznak ezen, hogy meggyorsítsák a sportolók visszatérését, ez ennél komplikáltabb.

Lacza végezetül azt is megemlítette, hogy Magyarországon és a világban is elsősorban a csapatsportágaknál fordul elő a fertőzés, mivel ha bekerül a közösségbe egy fertőző, akkor a vírus „nagyon hamar végigszalad az egész csapaton”, míg az egyéni sportolók jellemzően versenyen kapják el a fertőzést, akár szuperfertőző útján.

Hatalmas pusztítást és halottakat hagyott maga mögött a Helene hurrikán

Közel 50 halálos áldozatot követelt és hatalmas pusztítást okozott a Helene hurrikán az Egyesült Államok délkeleti részén.