Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
365,27 Ft
Euró
401,38 Ft
Font
479,49 Ft
Bitcoin
62,346 $

Kiderült, melyik megyékben robbanhat be a koronavírus-járvány Magyarországon

A szennyvíztelepekből összegyűjtött minták alapján viszonylag pontosan előrejelezhető, hazánk mely régióiban bukkanhatnak fel legnagyobb számban a fertőzöttek a közeljövőben.

...svg content...Budapest, 2020. október 1. Diák a Budapesti Műszaki Szakképzési Centrumban felállított digitális testhőmérő kapu előtt 2020. október 1-jén. MTI/Kovács Tamás
Belföld
Author image

Kulcsár Péter

Szerkesztő

A szennyvíztelepekből összegyűjtött minták alapján viszonylag pontosan előrejelezhető, hazánk mely régióiban bukkanhatnak fel legnagyobb számban a fertőzöttek a közeljövőben.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) közölte a legfrissebb információkat a szennyvízmintákból kimutatható koronavírus részecskékről. Az elmúlt hetekben újabb mintavételezéseket hajtottak végre Budapesten, Tökölön, Biatorbágyon, Szigetszentmiklóson, Budakeszin és Százhalombattán – számolt be róla a Portfolio.hu hírportál. Soron kívül Történelmi rekord: 110 tonnára emelte Magyarország aranytartalékát az MNB

Összesen hét szennyvíztelepből származó mintában találták meg a Sars-CoV-2 vírus örökítőanyagának megnövekedett koncentrációját, így nemsokára Békéscsabán, Székesfehérváron, Szombathelyen, Pécsett, Egerben, valamint Budapest északi, déli és központi területein várható a COVID-19 páciensek számának emelkedése.

A koronavírus vízzel nem fertőz, azonban szennyvíz vizsgálatával precízen követhető a nagyobb közösségekben, akár egy teljes faluban vagy városban a vírus terjedése, illetve az intenzitásának változása.

Forrás: NNK

Már az első hullám során is beigazolódtak a szennyvízminták segítségével végrehajtott becslések; a szennyvízben kimutatható koncentrációnövekedés 4-10 nappal előzi meg a tünetes megbetegedések számának növekedését.

Az NNK az eredmények fényében arra kéri a magyar állampolgárokat, ha bármilyen megfázásos vagy influenzaszerű tüneteket észlelünk magunkon, ne menjünk mások közelébe, maradjunk otthon, magas láz esetén pedig értesítsük háziorvosunkat.

Ezen felül kerüljük el az olyan helyeket, ahol zárt térben sokan vannak, tartsuk be a védőtávolságot, viseljünk maszkot, továbbá minél gyakrabban mossunk kezet, és fertőtlenítsük azokat a tárgyakat, amelyekkel érintkezünk.

Az M1 megerősítette, be fognak számolni Magyar Péter közmédiás demonstrációjáról

Ezzel együtt továbbra is várják az ellenzéki pártok képviselőit, így Magyar Pétert is.