Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
355,11 Ft
Euró
396,76 Ft
Font
475,11 Ft
Bitcoin
65,760 $

Egyre több hibás tanulmány készül a koronavírusról, amelyek visszavethetik a kutatásokat

A COVID-19 járvány következtében felszaporodtak a félinformációkon és megalapozatlan tényeken alapuló kutatások, ezáltal komoly problémák léptek fel a tudományos világban.

Külföld
Author image

Kulcsár Péter

Szerkesztő

A COVID-19 járvány következtében felszaporodtak a félinformációkon és megalapozatlan tényeken alapuló kutatások, ezáltal komoly problémák léptek fel a tudományos világban.

Mióta kitört 2020-ban a koronavírus-pandémia, több mint 4 ezer akadémiai cikk készült a kórokozóval kapcsolatban, nagy részük azonban anélkül került fel az online folyóiratok felületeire, hogy teljes szakmai elbíráláson estek volna át. Soron kívül Magyar Péter mindenhonnan menesztené Orbán Balázst

A Bond Egyetem Egészség- és Orvostudományi Karának professzora, Katrina Bramstedt a Journal of Medical Ethics lapban arra figyelmeztetett, a gyors és pontatlan tanulmányok miatt akár emberi életeket is kockáztathatnak – számolt be róla a The Straits Times hírportál.

„A páciensek komoly veszélybe kerülhetnek, hiszen állandó és visszafordíthatatlan károkat okozhatnak nekik, ha hibás eredményekre épülő kezeléseket kapnak.”

mondta Bramstedt.

Július óta 19 nyilvánosan közzétett tudományos cikket és 14 szakmai elbírálásra váró COVID-19-ről szóló publikációt vontak vissza, illetve soroltak be a megkérdőjelezhető kategóriába. A legtöbb ilyen eset Ázsiában történt – csak Kína 11 kétes dokumentumért felelős.

Az egyik legnagyobb presztízzsel rendelkező lap, a Lancet is kénytelen volt visszatáncolni a hidroxiklorokint potenciális gyógyszerként bemutató cikktől, ugyanis bizonyították a szerről, hogy semmilyen hatása nincs a COVID-19 kórokozójával szemben.

Az eset miatt az Egészségügyi Világszervezet is felfüggesztette a korábban malária ellenszereként használt készítmény vizsgálatait és alkalmazását, a tudósok pedig nemtetszésüket fejezték ki a folyóirat elbírálási rendszere és adatfeldolgozása kapcsán.

Később egy másik, potenciális orosz koronavírus-vakcináról írt publikáció is komoly ellentmondást váltott ki a tudósok részéről, amelynek hatásár 30 európai szakértő nyílt levélben kérte a Lancetet, tegye közzé a kutatás részleteit, amit a mai napig nem teljesítettek.

Bramstedt szerint az egész tudományos társadalom óriási nyomás alatt van, ezért nem tartja meglepőnek, hogy ennyi pontatlanság születik:

„A kutatások gyorsaságát normál esetben maratonhoz tudnám hasonlítani, a járvány ideje alatt azonban sokkal inkább sprintre hajaz a tempó. Egyetlen kutatócsapat sincs hozzászokva ahhoz a nyomáshoz és sebességhez, ahogyan jelenleg a COVID-19 fejlesztések zajlanak, ezáltal megnövekszik a hibalehetőség is, legyen szó véletlenről vagy szándékos tévesztésről.”

Szentkirályi bejelentette, a Fidesz nem támogatja Vitézy főpolgármester-helyettes jelölését

Szentkirályi Alexandra tisztázta, semmilyen körülmények között nem támogatják Vitézy Dávid főpolgármester-jelöltését, de nem is javasolnak mást a pozícióra.