Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

AKTUÁLIS

AKTUÁLIS

$(document).on('click', '.menu-bar-icon', function(e) { e.preventDefault(); var $menu = $('.ham-menu'); var $mi = $('.menu-bar-icon .m-icon'); var $xi = $('.menu-bar-icon .x-icon'); if ($menu.is(':visible')) { $menu.hide(); $xi.hide(); $mi.show(); $('body').removeClass('menu-open'); } else { $menu.show(); $mi.hide(); $xi.show(); $('body').addClass('menu-open'); } }); $(document).on('click', '.ham-close', function(e){ e.preventDefault(); $('.ham-menu').hide(); $('.menu-bar-icon .x-icon').hide(); $('.menu-bar-icon .m-icon').show(); $('body').removeClass('menu-open'); });

Így lehetünk szívbetegek, ha nem figyelünk oda

Így lehetünk szívbetegek, ha nem figyelünk oda

Így lehetünk szívbetegek, ha nem figyelünk oda
Shutterstock/Illusztráció

Korábbi vizsgálatok már rámutattak arra, hogy a nagy mennyiségben fogyasztott ultra-feldolgozott élelmiszerek összefüggésben állnak a szív- és érrendszeri betegségek gyakoribb előfordulásával.

Más kutatások ugyanakkor azt is kimutatták, hogy a kiegyensúlyozott, tápanyagban gazdag növényi alapú étrend csökkentheti a kockázatot. A részletek feltárására a INRAE, Inserm, Université Sorbonne Paris Nord és Cnam kutatói elemezték, hogy nem csupán az számít, növényi vagy állati eredetű ételeket fogyasztunk-e, hanem az is, milyen a tápanyag-összetételük és mennyire feldolgozottak.

A cikk a videó után folytatódik

A vizsgálatban 63 835 felnőtt vett részt a francia NutriNet-Santé kohorszban, akiket átlagosan több mint 9 évig követtek, egyeseket akár 15 évig is. Az étrendi adatokat online kérdőívek segítségével gyűjtötték, legalább három napra kiterjedően.

„Azoknál a felnőtteknél, akik több, magas tápértékű (alacsony zsír-, cukor- és sótartalmú), minimálisan feldolgozott növényi ételt fogyasztottak, körülbelül 40 százalékkal alacsonyabb volt a szív- és érrendszeri betegségek kockázata, mint azoknál, akik kevesebb ilyen ételt és több állati eredetű terméket ettek.”

Ezzel szemben azok, akik ugyan tápanyagban gazdag, de ultra-feldolgozott növényi ételeket fogyasztottak – például ipari teljes kiőrlésű kenyereket, bolti leveseket, kész tésztás ételeket vagy előre csomagolt salátákat öntettel –, nem tapasztaltak kockázatcsökkenést az állati eredetű ételeket fogyasztókhoz képest.

A veszélyesebb növényi ételek

A kutatás különösen magas kockázatot mutatott ki azoknál, akik étrendjét főként alacsony tápértékű és ultra-feldolgozott növényi ételek alkották. Ide tartoznak a chips, az édesített gyümölcsitalok, a növényi kivonatokból készült szénsavas üdítők, a csokoládés édességek, a cukros reggelizőpelyhek és a sós kekszek – írja a Science Daily.

Az ő esetükben a szív- és érrendszeri betegségek kockázata mintegy 40 százalékkal magasabb volt, mint azoknál, akik jó minőségű, kevéssé feldolgozott növényi ételeket fogyasztottak.

„A szív- és érrendszeri egészség megértéséhez nemcsak az számít, hogy növényi vagy állati eredetű ételeket fogyasztunk, hanem az is, milyen a tápanyag-összetételük és mennyire feldolgozottak.” A közegészségügyi ajánlások ezért hangsúlyozzák a friss, fagyasztott vagy jó minőségű konzervált gyümölcsök és zöldségek fogyasztását, amelyekhez nem adnak hozzá zsírt, sót, cukrot vagy adalékanyagokat.