Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
355,11 Ft
Euró
396,76 Ft
Font
475,11 Ft
Bitcoin
65,654 $

Kiderült, mikor kaphatjuk meg először a koronavírus elleni vakcinát

Az egyik legbiztatóbb COVID-19 védőoltást fejlesztő gyógyszeripari cég, a Moderna vezérigazgatója, Stéphane Bancel arról beszélt, kicsit tovább tarthatnak az ellenőrzések, mint azt korábban gondolták.

Külföld
Author image

Kulcsár Péter

Szerkesztő

Az egyik legbiztatóbb COVID-19 védőoltást fejlesztő gyógyszeripari cég, a Moderna vezérigazgatója, Stéphane Bancel arról beszélt, kicsit tovább tarthatnak az ellenőrzések, mint azt korábban gondolták.

A cégvezető elmondása szerint a koronavírus-vakcina széles körű disztribúciója előreláthatólag 2021 tavaszán kezdődhet meg. Bancel kiemelte, nem készülnek arra, hogy sürgősségi engedélyt kérvényezzenek a készítményre, így november 25-e előtt az egészségügyi dolgozók és a kockázati csoporthoz tartozó emberek sem igényelhetik az oltóanyagot. Soron kívül Kellemetlen szagú ivóvíz okoz gondokat a Balaton térségében

A Financial Times beszámolója alapján a Moderna késő januárig egészen biztosan nem fog készen állni arra, hogy az Élelmiszer- és Gyógyszerfelügyelet (FDA) részére benyújtsa a védőoltás hitelesítéséhez szükséges adatokat és papírokat. Ha az emberi kísérleti tesztfázis lebonyolítása után hatékonynak és biztonságosnak minősítik a vállalat szakemberei a vakcinát, akkor március-április környékére várható az FDA jóváhagyása.

A Moderna szóvivője megerősítette Bancel szavait, egyúttal hozzátette, a november 25-i határidőig a lehető legtöbb eredményt össze szeretnék gyűjteni, és azt átnyújtani az FDA ellenőreinek, így elképzelhető az is, hogy bizonyos mennyiségű ellenszert a kritikus állapotban lévő pácienseken élőben is tesztelhetnek az Egyesült Államokban.

Ez egy komoly visszalépés a cég számára, hiszen szeptember elején még optimistán álltak a helyzethez, és azt mondták, akár november elseje körül megtörténhet a várva várt hitelesítés. Sajnos ez nem történt meg, ezért csupán üres szavakként hatnak utólag Donald Trump elnökjelölti vitájában elhangzott ígéretek, miszerint hetekre vagyunk csak a vakcinától.

„Beszéltem a Pfizer embereivel, de kapcsolatban vagyok másokkal is például a Modernától és a Johnson & Johnsontól. Gyorsabban is tudnak haladni, ez nagy erény lehet.”

mondta Trump a szerdai vitában.

A Moderna bejelentése hatására a részvényei 4 dollárral csökkentek, maga a cég nem kívánta kommentálni a hirtelen tőzsdei esését. Habár jelenleg 170 potenciális koronavírus-védőoltáson folynak a tesztelések, ennek nagyjából egyharmada juthat el az utolsó szakaszig, amelyben csak a legígéretesebb jelölteket választhatják ki.

Kína is hadgyakorlattal válaszolt az USA lépésére

A Kínai Népi Felszabadító Hadsereg (PLA) közös haditengerészeti és légi hadgyakorlatot tartott a vitatott Scarborough-zátony környékén, miközben az Egyesült Államok és a Fülöp-szigetek ötoldalú katonai manővereket végeztek a Dél-kínai-tengeren.

Alapjaiban módosul az MSZP vezetői struktúrája

Az MSZP október 19-én tisztújító kongresszust tart, ahol új alapszabály szerint egy elnököt választanak a korábbi társelnöki rendszer helyett.