Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
369,14 Ft
Euró
395,50 Ft
Font
468,28 Ft
Bitcoin
61,798 $

Kórházi ápolók és orvosok tüntettek a gyenge egészségügyi válságkezelés miatt Spanyolországban

Kedden több száz spanyol rezidens, kezdő orvos és ápoló fehér köpenybe öltözve, szájukat sebészi maszkkal eltakarva feküdtek le Barcelona utcáin, kifejezve ezzel nemtetszésüket a második hullámban tapasztalt kórházi körülményekkel kapcsolatban.

...svg content...Madrid, 2020. szeptember 28. A koronavírus-járvány miatt védõmaszkot viselõ egészségügyi dolgozók magasabb bért és jobb munkakörülményeket követelnek egy madridi kórház elõtt tartott tüntetésen 2020. szeptember 28-án. A helyi hatóságok Madridban további városrészeket vontak vesztegzár alá, de nem követték a spanyol kormány ajánlását, amely szerint az egész fõvárost le kellene zárni. MTI/AP/Manu Fernández
Külföld
Author image

Kulcsár Péter

Szerkesztő

Kedden több száz spanyol rezidens, kezdő orvos és ápoló fehér köpenybe öltözve, szájukat sebészi maszkkal eltakarva feküdtek le Barcelona utcáin, kifejezve ezzel nemtetszésüket a második hullámban tapasztalt kórházi körülményekkel kapcsolatban.

Az egyik tüntető, a 28 éves belgyógyászati rezidensként dolgozó Clara Boter a Reuters hírügynökségnek elmondta, Soron kívül Pride pikniket tartott David Pressman, több magyar politikus is részt vett az eseményen

„Heti 80 órát dolgozunk a nap 24 órájában, de a szerződésünk csak 40 órára szól, a fizetésünket is eszerint kapjuk meg.”

A The Straits Times értesülései alapján az orvosok alapfizetése 960 euróra tehető Spanyolországban, amiért a jelenlegi pandémia során mindegyikük keményen megdolgozik.

A kiáltások és rigmusok között a fiatal orvosok lepedőkre feküdtek a Barcelona nyüzsgő belvárosában található Plaza de Espana tér betonplaccán; az egyik tüntető mellett pedig a következő szöveget olvashattuk az egyik transzparensen:

„Nem aludtam 24 óra alatt egy percet sem. Miben segíthetek?”

Miután június közepén enyhítettek a lezárásokon, Spanyolországban újból megugrott a napi szinten diagnosztizált koronavírus-fertőzöttek száma, bár igaz, hogy nincs akkora növekedés, mint amit a márciusi-áprilisi időszakban tapasztaltak.

Kedden az országban összesen 2 586 COVID-19 beteget találtak, ezzel már 758 172-re emelkedett a beazonosított fertőzöttek száma, ezen felül a mortalitási mutató is rosszabbodott, hiszen az elmúlt héten 443-an vesztették életüket a Sars-CoV-2 vírus okozta szövődményekben.

Nemcsak Barcelonában, hanem a járvány helyi epicentrumának számító fővárosban, Madridban is komoly problémák adódtak a sürgősségi ellátásban, mivel sokszor képtelenek fogadni a beáramló COVID-19 páciensek tömegét.

A regionális hatóságok lezártak 45 szegényebb körzetet, a kormány azonban egész városra kiterjedő korlátozásokat szeretne bevezetni, amit Madrid vezetése nem enged. A Vallecas kerületben dolgozó Flora Espejo nővér a következőképpen kommentálta a helyzetet:

„A politikusoknak le kéne higgadniuk, végezniük kellene a munkájukat és segíteni a kialakult szituáción, ami láthatóan tragikus.”

Hiperszonikus rakétát lőhetett ki Észak-Korea

Egyre több információ jelenik meg az észak-koreai rakétakilövésről, amit szerdán hajtott végre Észak-Korea.