Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

AKTUÁLIS

AKTUÁLIS

Egy „filléres gyümölcs”, ami csökkentheti a csontritkulás kockázatát

Egy „filléres gyümölcs”, ami csökkentheti a csontritkulás kockázatát

Egy „filléres gyümölcs”, ami csökkentheti a csontritkulás kockázatát
Shutterstock/Illusztráció

A csontritkulás világszerte milliókat érint, különösen a menopauzán átesett nőket, de a férfiak körében is egyre gyakoribb.

Az Egyesült Királyságban már több mint 3,5 millió ember él ezzel a betegséggel, ami a csonttömeg fokozatos csökkenésével jár, és jelentősen növeli a törések kockázatát. Bár a tejtermékek – például a tej és a joghurt – régóta a csontok egészségének szimbólumai, új kutatások szerint egy egyszerű gyümölcs még hatékonyabb lehet a csontok védelmében.

A cikk a videó után folytatódik

A Mirror szerint Dr. Ashley Ennedy, San Diegó-i foglalkozás-egészségügyi szakorvos a TikTokon osztotta meg a 2022-es tanulmány eredményeit, amik szerint az aszalt szilva segíthet megőrizni az ásványi csontsűrűséget. Napi 50 gramm aszalt szilva – ami körülbelül öt-hat darabot jelent – segíthet megelőzni a csípőcsont ásványi sűrűségének csökkenését a posztmenopauzás nőknél.” A kutatás szerint az aszalt szilva természetes, étrendi alternatívát jelenthet a csontritkulás kockázatának csökkentésére, különösen azok számára, akik nem szedhetnek gyógyszert.

A csontritkulás kialakulása az öregedés természetes velejárója, mivel a csontszövetek megújulása lelassul, és a régi csont gyorsabban bomlik le, mint ahogy új képződik. Ez az egyensúlyvesztés vezet a csonttömeg csökkenéséhez, amely törékenyebbé teszi a csontokat. Bár gyógyszeres kezelések rendelkezésre állnak, sokan inkább az étrendi és életmódbeli változtatásokat részesítik előnyben – ebben pedig az aszalt szilva kiemelkedő szerepet játszhat.

Az aszalt szilva bioaktív vegyületeket, például polifenolokat tartalmaz, amelyek gyulladáscsökkentő hatásuk révén hozzájárulhatnak a csontvesztés mérsékléséhez. Ennedy szerint „ez különösen jelentős azoknak a nőknek, akik nem tudnak gyógyszert szedni”, és hozzátette, az aszalt szilva „csökkentheti a csípőtörés kockázatát is”.

A WebMD egészségügyi portál szerint a legjobb választás a „Ceylon fahéjhoz hasonlóan” a természetes, adalékmentes aszalt szilva, amely nemcsak tápanyagban gazdag, hanem könnyen beilleszthető a napi étrendbe is. A tanulmány szerzői ugyanakkor hangsúlyozzák, hogy további kutatások szükségesek az eredmények megerősítéséhez, de az eddigi adatok biztatóak.