Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

AKTUÁLIS

AKTUÁLIS

Egy hatékony orvosi tipp a zsírégetéshez

Egy hatékony orvosi tipp a zsírégetéshez

Egy hatékony orvosi tipp a zsírégetéshez
Shutterstock

Egy brit orvos szerint a fogyás szempontjából nemcsak az számít, mit eszünk, hanem legalább ennyire fontos, hogy mikor fogyasztjuk el az utolsó falatot. A 19 óra előtti vacsora jelentősen fokozhatja az éjszakai zsírégetést.

Franklin Joseph professzor, a Dr Frank’s Weight Loss Clinic orvosigazgatója hangsúlyozta: „A legtöbb ember a kalóriákra és a testmozgásra koncentrál, de az is ugyanolyan fontos, hogy mikor eszünk. Az anyagcserénk 24 órás ritmust követ – ha túl későn eszünk, az inzulin- és vércukorszint magas marad, amikor a szervezetnek már le kellene lassulnia, ez pedig kikapcsolja a zsírégetést.”

A cikk a videó után folytatódik

A test belső órája, a cirkadián ritmus szabályozza az éhséget, az energiafelhasználást és a zsír tárolását. A kutatások szerint az esti órákban, amikor az anyagcsere természetes módon aktívabb, az étkezés elősegíti a zsíroxidációt és csökkenti az éjszakai glükózszintet. Joseph professzor így fogalmazott: „Amikor későn eszünk, valójában arra kérjük a testünket, hogy emésszen, miközben az már a pihenésre készül. Ez azt jelenti, hogy több energia raktározódik, ahelyett hogy elégné.”

A szakember arra is figyelmeztetett, a sötétebb, hidegebb hónapokban sokan hajlamosak később vacsorázni, ráadásul nehezebb, szénhidrátban gazdag ételeket választani. „Ahogy hosszabbodnak az esték, sokan anélkül kezdünk el egy-két órával később vacsorázni, hogy észrevennénk” – mondta Joseph. „Ha ehhez hozzávesszük a nehezebb, szénhidrátban gazdag komfortételeket, akkor megvan a tökéletes recept a lassabb anyagcserére és a hízásra.”

Tudományos bizonyítékok

A Harvard Medical School 2022-es vizsgálata kimutatta, hogy azok a résztvevők, akik ugyanazt az ételt négy órával később fogyasztották el, lényegesen kevesebb zsírt égettek el, és magasabb volt az éhséghormon-szintjük, mint amikor korábban ettek. Egy másik, az Obesity folyóiratban megjelent tanulmány szerint a 10 órás időablakra korlátozott étkezés – ami a kora esti órákban zárul – javította a vércukorszint-szabályozást és fokozta az éjszakai zsírégetést.

Joseph professzor azt javasolja, hogy az esti étkezések legyenek könnyebbek, és tartalmazzanak sovány fehérjét, zöldségeket, valamint rostban gazdag szénhidrátokat. „Nem kell éheztetni magunkat” – mondta. „Csak annyit kell tenni, hogy egy kicsit előrébb hozzuk az utolsó falatot. Ettől javul az alvás, javul az emésztés, és idővel a fogyás is könnyebbé válik anélkül, hogy egyetlen hozzávalót is megváltoztatnánk.”

A professzor szerint ez egy apró, de nagy hatású életmódbeli változtatás: „Úgy kell rá gondolni, mintha az evőeszközeinket a testünk órájához igazítanánk. Együnk a nappal együtt, ne ellene – az anyagcserénk hálás lesz érte.”