Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

AKTUÁLIS

AKTUÁLIS

5 olyan étel, ami segíthet csökkenteni a demencia kockázatát

5 olyan étel, ami segíthet csökkenteni a demencia kockázatát

5 olyan étel, ami segíthet csökkenteni a demencia kockázatát
Shutterstock/Illusztráció

A demencia megelőzése minden eddiginél fontosabbá vált.

Az Egyesült Királyságban a demencia esetszámai drámai növekedést mutatnak: előrejelzések szerint 2040-re 1,4 millió ember él majd a betegséggel, miközben az ellátás költségei elérhetik a 90 milliárd fontot, ami több mint kétszerese a 2024-re becsült 42 milliárdnak. Ez a teher már most is súlyosan érinti a családokat, így egyre nagyobb figyelem irányul arra, hogyan lehetne a kockázatot csökkenteni.

A cikk a videó után folytatódik

Az Alderberry Care, amely élőben nyújtott gondozásra specializálódott, hangsúlyozza: „A táplálkozás az egyik legegyszerűbb módja lehet az agy egészségének erősítésére, különösen azok számára, akik idősebb korban is szeretnék megőrizni önállóságukat.”

Bár a demenciának és az Alzheimer-kórnak jelenleg nincs ismert gyógymódja, Dr. Charles J. Duffy, az Egyetemi Kórházak Neurológiai Intézet Agyegészségügyi és Memória Központ igazgatója szerint „a megfelelő ételek fogyasztása és a szellemi aktivitás fenntartása késleltetheti, sőt akár meg is akadályozhatja a tünetek megjelenését.” – idézte az Express.

Az öt kiemelt agyerősítő étel

  • Tojás A tojás kolinban gazdag, amely támogatja a memóriát és az agyműködést. A tojás „könnyen elkészíthető, puha állagú és gazdaságos fehérjeforrás” az idősek számára.
  • Színes zöldségek és gyümölcsök A karotinoidokban gazdag, élénk színű termények – például a sárgarépa, a paprika, a paradicsom és a leveles zöldek – rendszeres fogyasztása kutatások szerint javítja az agy egészségét és csökkenti a demencia kockázatát.
  • Hüvelyesek és bogyós gyümölcsök A bab, a lencse és a csicseriborsó rostban és növényi fehérjében gazdag, segít a vércukorszint stabilizálásában, míg az antioxidánsokban bővelkedő bogyós gyümölcsök mérséklik az agyi gyulladásokat. Egy egyszerű lencsefőzelék, majd egy marék áfonya vagy szeder tápláló és megfizethető kombináció lehet.
  • Flavonoidban gazdag ételek A kutatások szerint azok, akik naponta körülbelül hat adag flavonoidban gazdag ételt fogyasztanak, 28%-kal kisebb eséllyel szenvednek demenciától. Ide tartozik az alma, a hagyma, a zöld tea és az étcsokoládé. Egy keksz helyett egy kocka étcsokoládé vagy egy esti zöld tea apró, de jelentős előnyöket hozhat.
  • Teljes kiőrlésű gabonák Egy 2023-as tanulmány erős összefüggést mutatott ki a teljes kiőrlésű gabonák fogyasztása és a demencia, illetve az Alzheimer-kór alacsonyabb kockázata között. Az idősek számára már az is előrelépés, ha a fehér kenyeret teljes kiőrlésűre cserélik.

Az Alderberry Care szóvivője hangsúlyozta: „Amikor az időseket támogatjuk, a táplálkozás az egyik legerősebb eszközünk. Jobb hangulatot, kiegyensúlyozottabb napi rutint és élesebb memóriát tapasztalunk, ha színes gyümölcsök, teljes kiőrlésű gabonák és egyszerű fehérjék kerülnek az étrendbe. A családok gyakran heteken belül észreveszik a különbséget.”

A tojás, a színes zöldségek és gyümölcsök, a hüvelyesek és bogyósok, a flavonoidban gazdag ételek, valamint a teljes kiőrlésű gabonák nem csodaszerek, de hozzájárulhatnak ahhoz, hogy az agy hosszabb ideig megőrizze egészségét. A családok sokat tehetnek az idősekért azzal, ha tudatosan szervezik az étkezéseket, okosan vásárolnak, és előre elkészítik az ételeket.