Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

AKTUÁLIS

AKTUÁLIS

Egy egészen váratlan reggeli tipp, ami nemcsak finom, hanem jót tehet a bélflórának is

Egy egészen váratlan reggeli tipp, ami nemcsak finom, hanem jót tehet a bélflórának is

Egy egészen váratlan reggeli tipp, ami nemcsak finom, hanem jót tehet a bélflórának is
Shutterstock/Illusztráció

A reggeli sokak szerint a nap legfontosabb étkezése, bár tudományosan ez nem bizonyított, mégis egyre több szakértő hangsúlyozza, hogy a megfelelő választás komoly hatással lehet az egészségünkre.

Az Egyesült Királyságban dolgozó NHS-sebész, Dr. Karan Rajan a közösségi médiában osztotta meg meglepő tanácsát: szerinte a croissant – ha hagyományos módon készül – nemcsak élvezetes, hanem a bélrendszer egészségét is támogathatja.

A cikk a videó után folytatódik

Egy friss felmérés szerint 2000 brit közül minden negyedik rendszeresen kihagyja a reggelit, leggyakrabban időhiányra, unalmas választékra vagy a nagyobb ebéd miatti spórolásra hivatkozva. Azok közül viszont, akik esznek reggelit, 47 százalék úgy véli, valóban ez a nap legfontosabb étkezése. Dr. Rajan erre reagálva így fogalmazott: „Ez az én jogi érvelésem arra, hogy a croissant-okat bélbarát ételnek kell tekinteni.”

A szakember szerint a kulcs a hagyományos elkészítési mód: „A folyamat lehetővé teszi, hogy az élesztő és a tejsavbaktériumok részben lebontsák a keményítőt és a glutént. Ez könnyebben emészthetővé teszi a végterméket a fermentálatlan fehér kenyérhez képest.” Hozzátette, hogy a lassú erjedés során szerves savak is képződnek, amelyek javíthatják a glikémiás választ. „Amikor egy frissen sült croissant-t hagyunk kihűlni, a benne lévő keményítő egy része rezisztens keményítővé alakul. Ez nem emésztődik meg a vékonybélben, hanem eljut a vastagbélbe, ahol a jótékony baktériumokat táplálja, és rövid szénláncú zsírsavakat, például vajsavat termel.”

Shutterstock/Illusztráció

Dr. Rajan szerint a vajsav különösen fontos a bélfal egészségének fenntartásában, ráadásul az élvezetes ételek fogyasztása a stressz-szintet is csökkentheti. „Tudjuk, hogy a krónikus stressz megzavarja a bél-agy tengelyt. Egy croissant, amelyet tudatosan, nyugodt reggeli közegben fogyasztunk el, néha jobb lehet számunkra, mint a ‘tökéletes’ ételek állandó bűntudattal kísért fogyasztása.” – idézi a Mirror.

A dietetikus Annabelle Johnson megerősítette a sebész állítását: „A croissant-okat gyakran ajánlom cukorbeteg klienseimnek, akik nehezen viselik a szigorú étrendi korlátozásokat. A bennük lévő zsír és szénhidrát aránya miatt a legtöbb embernél viszonylag enyhe vércukor-emelkedést okoznak.” Hozzátette: „Ha egy étkezéshez fehérjét és zsírt is társítunk, az csökkenti annak glikémiás terhelését. Például a pirítós avokádóval és tojással sokkal kisebb vércukor-emelkedést okoz, mint a sima pirítós.”

Az NHS hivatalos ajánlása szerint az egészséges étrend alapja a változatosság: napi öt adag zöldség és gyümölcs, magas rosttartalmú szénhidrátok, tejtermékek vagy alternatíváik, valamint fehérjeforrások – például hüvelyesek, hal, tojás vagy hús – rendszeres fogyasztása, bőséges folyadékbevitel mellett. Ugyanakkor figyelmeztetnek: a túl sok telített zsír növelheti a koleszterinszintet, ami szív- és érrendszeri betegségekhez vezethet.