Anyatejjel megelőzhető és gyógyítható a koronavírus-fertőzés
A legújabb, kínai kutatók által elvégzett tanulmányból megtudhattuk, hogy egészen meglepő helyről származhat a COVID-19 ellenszere – mégpedig az újszülöttek számára létfontosságú anyatejből.
A legújabb, kínai kutatók által elvégzett tanulmányból megtudhattuk, hogy egészen meglepő helyről származhat a COVID-19 ellenszere – mégpedig az újszülöttek számára létfontosságú anyatejből.
Pekingi tudósok 2017-ben – tehát a pandémia kitörése előtt – begyűjtött anyatejjel kezelték a koronavírussal szándékosan megfertőzött állati vesesejteket, valamint emberi tüdő és bélsejteket – számolt be róla a South China Morning Post hírportál.
Tung Jikang, a Pekingi Kémiai Technológiai Egyetem kutatója és a kísérletek vezetője elmondta az anyatej blokkolta a vírus csatlakozását az egészséges sejtekre, ezáltal meg tudták vele előzni a kórokozó replikációját.
Mindez meglepő eredménynek számít, hiszen korábban éppen az ellenkezőjét állították a szakértők, Vuhanban például a járvány első fellángolása során elkülönítették a csecsemőket az édesanyjuktól, és speciális tápanyagokkal pótolták az anyatejet, mivel kimutatták az újszülöttek szervezetében a Sars-CoV-2 vírust.
Az amerikai Járványügyi és Járványmegelőzési Központ (CDC) szintén azt javasolja, hogy izolálják a koronavírus-gyanús édesanyákat a gyermekeiktől, ezzel szemben az Egészségügyi Világszervezet hivatalos álláspontja szerint a kismamák még akkor is folytathatják a szoptatást, ha pozitív lett a koronavírustesztjük.
A WHO összesen 46 koronavírusos édesanyát vizsgált Kínában júniusban, és kiderítették, hogy három anyától eredeztethető anyatejben volt csupán jelen a kórokozó, egy csecsemőnél azonban megtalálták a Sars-CoV-2 részecskéit, így teljes mértékben nem lehet kizárni annak lehetőségét, hogy keresztfertőzés jöhet létre.
Tung és kollégái egészséges sejteket kevertek össze emberi anyatejjel, majd lemosták a folyadékot és koronavírussal fertőzték meg ezeket a szöveteket. Rájöttek, hogy semmilyen virális kapcsolat nem alakult ki a sejtekkel, egyúttal bebizonyították, hogy a baktériumokhoz és a HIV-hez hasonlóan a koronavírus szaporodását is lassítani lehet az eljárással.
Tung úgy gondolja, a koronavírus valószínűleg az anyatejben található specifikus antivirális fehérjékre, például a laktoferrinre mutathatott jelentős érzékenységet. Korábban már tehén- és kecskesavó esetén bebizonyosodott, hogy inhibítorként hatnak a vírustörzsekre, emberi anyatejnél viszont majdnem 100%-os hatékonyságot tudtak elérni.
A kínai kutatócsapat hangsúlyozta, az anyatej 90 Celsius-fokra való felhevítése 10 percen keresztül inaktiválhatja a jótékony proteineket, ezáltal 20% alá csökkenhet az effektivitás, így az esetleges antivirális készítményeknél ezt a tulajdonságot mindenképpen figyelembe kell venniük a jövőben.