Hatásosnak tűnik a D-vitamin a koronavírus-fertőzés elleni kezeléseknél
Egyre több bizonyíték támasztja alá azokat a feltételezéseket, miszerint a napfény által szervezetünkben keletkező D-vitamin hatékony lehet a COVID-19 betegség tüneteinek enyhítésére.
Egyre több bizonyíték támasztja alá azokat a feltételezéseket, miszerint a napfény által szervezetünkben keletkező D-vitamin hatékony lehet a COVID-19 betegség tüneteinek enyhítésére.
A PLOS ONE orvosi folyóiratban közzétett tanulmányban a Bostoni Orvosi Egyetem tudósai rájöttek, hogy a 30 nanogramm per liternél magasabb 25-hidroxivitamin-D koncentrációval rendelkező személyeknél sokkal kisebb eséllyel alakult ki az oxigénhiányos hypoxia állapota, továbbá a gyulladások erőssége is alacsonyabb volt, nem beszélve arról, hogy a limfociták szintje magasabbnak bizonyult.
D-vitamint artritisztől kezdve egészen a tuberkulózisig szinte mindenféle betegség és rendellenesség kezelésére használnak; egyre inkább úgy tűnik, hogy koronavírus-fertőzéssel szemben is kifejtheti jótékony hatását ez a zsírban oldódó szerves vegyület.
A bostoni kutatásban összesen 235 kórházi ellátásra szoruló pácienst figyeltek meg. Kimutatták, hogy a vérükben megfelelő D-vitamin-szinttel rendelkező 40 évnél idősebb koronavírus-páciensek 51,5%-kal kisebb eséllyel haltak bele a szövődményekbe a 30 nanogramm per liternél kevesebb 25-hidroxivitamin-D koncentrációval diagnosztizált egyénekhez viszonyítva.
Az Egyesült Államok híres járványügyi szakemberétől, Dr. Anthony Faucitól már egy ideje megtudhattuk, hogy a D-vitamin-hiány komoly következményekkel járhat, mivel általa az immunrendszer jelentős mértékben legyengülhet. A D-vitaminon kívül a C-vitamin szintén megerősítheti az emberi szervezet ellenállóképességét, ezért koronavírus mellett szinte az összes vírusos megbetegedés elleni védekezésben javasolják a szedésüket.