Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

AKTUÁLIS

AKTUÁLIS

Ezt tesszük a szervezetünkkel, ha napi szinten fogyasztunk szénsavas italokat

Ezt tesszük a szervezetünkkel, ha napi szinten fogyasztunk szénsavas italokat

Ezt tesszük a szervezetünkkel, ha napi szinten fogyasztunk szénsavas italokat
Shutterstock

A szénsavas italok, ideértve a cukros üdítőket, kólákat, energiaitalokat és buborékos ásványvizeket, világszerte széles körben elterjedtek, amik meg is teszik a hatásukat.

Ízük, frissítő hatásuk és könnyű hozzáférhetőségük miatt sokan napi szinten fogyasztják őket. Ugyanakkor a rendszeres, főként cukros szénsavas italok fogyasztása számos egészségügyi kockázattal járhat, rövid és hosszú távon egyaránt.

A cikk a videó után folytatódik

Rövid távú hatások

Fogászati problémák: Már rövid idő alatt is észlelhetőek a szénsavas italok fogzománcra gyakorolt hatásai. A szénsav (H₂CO₃) savas kémhatása lágyítja a fogzománcot, így a fogak érzékenyebbé válhatnak, és a szuvasodás kockázata nőhet. A cukortartalmú üdítők ráadásul táptalajt biztosítanak a szájban élő baktériumoknak, amelyek tovább bontják a fogzománcot.

Emésztőrendszeri reakciók: A szénsav fokozza a gyomorban a gázképződést, ami puffadást, teltségérzetet okozhat, egyes esetekben pedig gyomorégéshez vagy refluxhoz vezethet. Az erősen savas italok irritálhatják a nyelőcsövet, különösen érzékeny egyéneknél.

Vércukorszint-ingadozás: A cukros szénsavas italok gyorsan emelik a vér glükózszintjét, ami az inzulintermelés fokozódását váltja ki. Ez rövid távon energiarobbanást, majd fáradtságot és hangulatingadozást okozhat. Gyakori fogyasztás esetén ez hozzájárulhat az inzulinrezisztencia kialakulásához.

Hosszú távú hatások

Elhízás és metabolikus szindróma: Epidemiológiai vizsgálatok kimutatták, hogy a napi rendszerességgel fogyasztott cukros szénsavas italok hozzájárulhatnak a testsúlygyarapodáshoz. A felesleges kalóriabevitel hosszú távon hasi elhízást, inzulinrezisztenciát és 2-es típusú cukorbetegséget eredményezhet. Egy 2019-es metaanalízis szerint a napi egy cukros üdítő fogyasztása 15%-kal növeli az elhízás kialakulásának kockázatát felnőttekben.

Csontrendszeri problémák: Hosszú távon a foszfáttartalmú italok, különösen a kólafélék, negatívan befolyásolhatják a csont ásványianyag-tartalmát. A foszfát és koffein együttes hatása csökkentheti a kalcium felszívódását, ami csontritkuláshoz vezethet, különösen fiatal nők és serdülők körében. A WHO és más szervezetek felhívják a figyelmet, hogy a kalciumban gazdag étrend és a szénsavas italok mérsékelt fogyasztása elengedhetetlen a csontok egészségéhez.

Veseproblémák: Kutatások kimutatták, hogy a rendszeres, nagy mennyiségű szénsavas ital fogyasztás növelheti a vesekő és vesebetegségek kockázatát. Egy amerikai tanulmány szerint a napi két vagy több kólafogyasztás jelentősen növeli a vesekő kialakulásának esélyét.

Szív- és érrendszeri kockázatok: A szénsavas üdítők fogyasztása összefüggésbe hozható a szív- és érrendszeri betegségek fokozott kockázatával. A túlzott cukorbevitel és az abból következő elhízás, magas vérnyomás és inzulinrezisztencia mind hozzájárulhat a koszorúér-betegségek és stroke kialakulásához.

Egyéb szempontok

Mentális és viselkedési hatások: A cukros energiaitalok és koffeintartalmú szénsavas italok rövid távon javíthatják a koncentrációt, de túlzott fogyasztás esetén szorongást, ingerlékenységet és alvászavarokat okozhatnak.

Tudatos választás: Az egészségügyi szakemberek javasolják a cukros és szénsavas italok mérsékelt fogyasztását. Alternatívaként a víz, cukormentes teák, vagy természetes ásványvizek fogyasztása előnyösebb, különösen gyermekek, serdülők és krónikus betegségben szenvedők számára.

A szénsavas italok rövid távon elsősorban fogászati és emésztőrendszeri problémákat okozhatnak, a cukortartalom miatt pedig a vércukorszint ingadozásához vezethetnek. Hosszú távon a rendszeres fogyasztás elhízáshoz, inzulinrezisztenciához, metabolikus szindrómához, csontrendszeri gyengeséghez, vesebetegségekhez és szív- és érrendszeri kockázatokhoz kapcsolódik. A szakirodalom alapján az egészség megőrzése érdekében ajánlott a szénsavas italok mérsékelt fogyasztása, és a víz, valamint más cukormentes alternatívák előnyben részesítése.