Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

AKTUÁLIS

AKTUÁLIS

Hogyan válasszunk tökéletes görögdinnyét? – ezekre figyelj, ha igazán édes dinnyét szeretnél

Hogyan válasszunk tökéletes görögdinnyét? – ezekre figyelj, ha igazán édes dinnyét szeretnél

Hogyan válasszunk tökéletes görögdinnyét? – ezekre figyelj, ha igazán édes dinnyét szeretnél
Shutterstock

Vannak működő tippek arra, hogyan szinte biztosan mézédes dinnyét válasszunk.

Nincs is jobb egy forró nyári napon, mint beleharapni egy jéghidegre hűtött, lédús görögdinnyébe. Ez a gyümölcs igazi szimbóluma a nyári lazításnak, családi grillezéseknek, vízparti hűsöléseknek. Ám bármekkora is a lelkesedésünk, sokan ismerjük azt a frusztráló érzést, amikor hazaérünk egy hatalmas dinnyével, majd kiderül, hogy belül száraz, íztelen vagy éppen már túlérett. Ez nem csak bosszantó, hanem pénzkidobás is.

A cikk a videó után folytatódik

A görögdinnye kiválasztása ugyanis nem véletlenszerű szerencsejáték – van benne logika, tapasztalat és néhány megbízható jel, amire érdemes figyelni. Legyen szó piaci válogatásról vagy hipermarketes kínálatról, néhány egyszerű trükkel jelentősen növelheted az esélyét annak, hogy valóban zamatos, érett, édes dinnyét vigyél haza. Most megmutatjuk, mire érdemes odafigyelni!

1. Nézd meg a sárga foltot!

Ez az úgynevezett földfolt az a rész, ahol a dinnye a földön feküdt, miközben érett. Minél mélyebb sárga vagy narancssárgás ez a folt, annál tovább érlelődött a gyümölcs a napon – és ez bizony jó hír! Ha viszont a folt halvány vagy fehéres, az azt jelenti, hogy túl korán szedték le, így az íze is gyengébb lehet.

2. Kopogtass, de ne vakon!

Sokan ismerik a klasszikus „kopogtatós” módszert, de kevesen tudják, mit is hallgassanak. Ha mély, telt hangot hallasz, az azt jelzi, hogy a dinnye belseje lédús és jól megérett. A magas, üreges hang viszont arra utalhat, hogy a gyümölcs túlérett vagy kezd kiszáradni.

3. A dinnye súlya sokat elárul

Fogd meg és hasonlítsd össze két hasonló méretű görögdinnyét. A nehezebb szinte mindig a jobb választás – ez azt jelenti, hogy több benne a víz, vagyis lédúsabb és frissebb. A túl könnyű példányok belül gyakran szivacsosak és íztelenek.

4. A forma sem mindegy

A legtöbb ember azt hiszi, hogy a teljesen szimmetrikus, hibátlan gömbforma a legjobb. Pedig a valóság az, hogy a kissé laposabb, „hibásabbnak” tűnő dinnyék gyakran finomabbak! Ezeket nem gépesített öntözéssel termesztették, így természetesebb körülmények között értek be.

5. Ne ijedj meg a hegektől!

Ha a dinnyén barnás hálós vagy repedezett minta látható, az nem feltétlenül jelent bajt, sőt! Ezek a kis hegek azt mutatják, hogy a méhek jól elvégezték a dolgukat a beporzáskor, ami édesebb gyümölcshúst eredményez. Ezeket a mintákat gyakran „cukros repedésnek” is hívják.

6. Mi a helyzet a szárával?

Ha még rajta van a dinnye szárrésze, abból is lehet következtetni az érettségre. A száraz, kunkorodó szár azt jelzi, hogy természetesen érett be a növényen, míg a zöld, friss szár inkább korai szüretet sejtet.

+1 tipp: kérdezz bátran

Ha a piacon vagy termelőtől vásárolsz, ne félj kérdezni: mikor szedték le, milyen fajta, mennyire édes? Időről időre érdemes kisebb, hazai termelőtől választani, ahol sokkal frissebb, érettebb gyümölcsöt kapsz, mint egy boltban.

A tökéletes görögdinnye kiválasztása nem ördöngösség, csak egy kis odafigyelést igényel. Ha legközelebb vásárlásra kerül a sor, jusson eszedbe: mély sárga folt, súlyos test, telt hang és rusztikus külső – ezek a legjobb jelek! Így nagy eséllyel olyan dinnyét viszel haza, aminek már az első harapásánál érezni fogod a nyár ízét.