Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
355,71 Ft
Euró
386,98 Ft
Font
451,92 Ft
Bitcoin
66,909 $

Csak óvatosan a görögdinnye-fogyasztással! Van, akinél életveszélyes is lehet

Sokakban felmerülhet, vajon miért veszélyes ez a gyümölcs bárkire is? A válasz abban rejlik, hogy a dinnye nem csak vízből áll.

...svg content...Fotó: Unsplash
Orvostudomány

Koós Alexandra

Szerkesztő
TÉMÁK

Kevesebb mint három hónap múlva itt a nyár, amikor a hűsítő főételek, édességek mellett többen is a lédús görögdinnyét választják. Mindez érhető is, hiszen a nyár egyik legkedveltebb gyümölcse kiválóan hidratál, alacsony a kalória-, és magas a rosttartalma. Azt viszont minden bizonnyal kevesen tudják, hogy mindez a héjára is igaz, akár smoothie-t és dzsemet is lehet belőle készíteni. Ne dobjuk hát a kukába, érdemes felhasználni. Mindemellett arról is fontos szót ejteni, hogy ha a görögdinnye elfogyasztásáról van szó, néhány embernek érdemes vigyázni.

A krónikus vesebetegségben (CKD) szenvedők számára ugyanis a túlzott mennyiség valójában veszélyes lehet. Ugyanakkor adódhat a kérdés, mégis miért jelent veszélyt a dinnye ezekre az emberekre? Erre a válasz az, hogy ez a lédús gyümölcs nem csak vízből áll – írja a 24.hu az IFL Science cikkére hivatkozva. Az tény, hogy tele van vitaminokkal és ásványi anyagokkal, amelyek közül a legdominánsabb a kálium. Egyetlen szelet görögdinnye nagyjából 320 milligramm káliumot tartalmaz, ami a nőknél a javasolt napi bevitel körülbelül 12%-a, a férfiaknál pedig körülbelül 9%-a. Soron kívül A Ferencváros elmondta a véleményét a hirtelen távozott Sztankovicsról

Az egészséges ember számára ezért a görögdinnye bőséges (és finom) káliumforrás, ami hasznos, figyelembe véve a szervezetben betöltött számos szerepét – magyarázzák. Idegeink arra használják, hogy segítsék a jelek továbbítását, beleértve azokat is, amelyek izomösszehúzódást okoznak, emellett a normál folyadékszint fenntartásában és a vérnyomás ellenőrzésében is segítenek. Normál körülmények között a felesleges kálium a vesébe kerül, majd a vizelettel távozik, sajnos azonban a CKD-ben szenvedőknél a vesék nem annyira hatékonyak a kálium kiszűrésében.

Ez az esettanulmányban részt vevő betegeknél hiperkalémiát váltott ki, azaz túl sok kálium került a vérbe. Ez szívproblémát okozott az érintetteknél, de gyakori tünet az izomgyengeség, a bizsergés, a hányinger, valamint a hirtelen vagy súlyos légszomj és a mellkasi fájdalom is. Egyúttal a cikkben hangsúlyozzák azt is: bár súlyosan is végződhet, a hiperkalémia kezelhető. A vizsgálatban résztvevőknél eredményes volt az azonnali gyógyszeres kezelés, emellett azt tanácsolták nekik, hogy csökkentsék görögdinnye-fogyasztásukat. Mint később kiderült, ez hatásos volt: a káliumszintjük visszatért a normális szintre.

30 év börtönt kapott az amerikai házelnök férjére támadó férfi

Nagyon súlyos börtönbüntetést szabtak ki arra a férfira, aki 2022-ben Nancy Pelosi volt amerikai házelnök férjére támadt a saját otthonukban.