Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
361,87 Ft
Euró
389,44 Ft
Font
453,75 Ft
Bitcoin
61,635 $

Egy újabb ígéretes koronavírus-vakcina is az utolsó tesztfázishoz érkezett

A Johnson & Johnson gyógyszeripari vállalat COVID-19 elleni védőoltásán megkezdték az Egyesült Államokban a harmadik, egyben végső klinikai tesztszakaszokat.

Külföld

Kulcsár Péter

Szerkesztő

A Johnson & Johnson gyógyszeripari vállalat COVID-19 elleni védőoltásán megkezdték az Egyesült Államokban a harmadik, egyben végső klinikai tesztszakaszokat.

A vakcina egyetlen dózisával egészen pontosan 60 ezer önkéntest fognak beoltani az USA mintegy 215 helyszínén, ezen kívül a világon több országban is megkapják a biztató ellenszert a kísérletekben részt vevő személyek. Soron kívül Különleges program a fővárosi állatkertben: esti sétákra invitálják az érdeklődőket

A harmadik klinikai tesztelések azonnal elindultak, az első delikvenseket már szerdán beoltották a készítménnyel – árulta el Dr. Paul Stoffels, a Johnson & Johnson tudományos igazgatója a CNN-nek.

A vakcinajelöltet egyébként a Janssen Pharmaceutical Companies fejlesztette ki, ami lényegében a főleg tusfürdőiről és szépségápolási termékeiről ismert Johnson & Johnson leányvállalatának számít.

Az Egyesült Államokban a Moderna, a Pfizer és a BioNTech, valamint az AstraZeneca után a Johnson & Johnson a negyedik cég, amely széleskörű kísérletekbe foghatott az ország területén.

Amíg a többi oltóanyag esetében két dózist vizsgálnak, addig a Johnson & Johnson potenciális vakcinájánál egyetlen adagot alkalmaznak, ezáltal korábban kaphatják majd meg az előzetes eredményeket a hatékonyságról.

„Meg vagyunk róla győződve, hogy egyetlen adag rendkívül hatásos lehet.”

magyarázta Stoffels.

Az USA-ban és Belgiumban lefolytatott első és második fázisú ellenőrzések során rájöttek, hogy mindössze egyetlen adag ellenanyag megfelelő immunreakciót váltott ki az önkéntesek szervezetéből. A harmadik tesztfázis az Operation Warp Speed program keretein belül valósulhat meg, amit az Egyesült Államok kormánya kizárólag a koronavírus-vakcina mihamarabbi kifejlesztésére hozott létre.