Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
365,37 Ft
Euró
401,49 Ft
Font
479,63 Ft
Bitcoin
62,187 $

Szakértő az USA rémálomrekordja után: ennek nem lesz tündérmese a vége

A keddi nap folyamán egy korábban elképzelhetetlennek tartott negatív rekord dőlt meg az Egyesült Államokban, ugyanis immáron már 200 000 amerikai hunyt el a SARS-CoV-2 vírusfertőzés szövődményeiben.

Külföld
Author image

Nagy Noel

Szerkesztő

A keddi nap folyamán egy korábban elképzelhetetlennek tartott negatív rekord dőlt meg az Egyesült Államokban, ugyanis immáron már 200 000 amerikai hunyt el a SARS-CoV-2 vírusfertőzés szövődményeiben.

A szakértők úgy vélik, hogy ez a negatív mérföldkő szemlélteti, hogy teljesen megbukott az amerikai vezetés járványkezelése, amivel a tavasszal és nyáron próbálkoztak. A szakértők arra is felhívták a figyelmet, hogy a tanév kezdetével, valamint a kültéri események hideg miatt beltérbe vonulásával várhatóan lehet számítani még jelentős esetszám-emelkedésekre. Soron kívül Fotókon Magyar Péter tüntetése Óbudáról, a közmédia épülete előtt

Tom Frieden, az amerikai Járványügyi és Betegségmegelőzési Központ korábbi vezetője elmondta, ez a 200 000 haláleset abszolút tragédia, és egyáltalán nem lett volna szabad ennek megtörténnie. „Ennek nem lesz tündérmese a vége, még a vakcinával sem”, tette hozzá Twitteren, mintegy cáfolva Trump állítását, hogy legkésőbb a november 3-i választásig elkészül a vakcina és azzal megoldják a helyzetet.

Frieden a többi releváns szakértőhöz hasonlóan inkább azt hangsúlyozta, hogy továbbra is gyakorolják az emberek a távolságtartást, viseljenek maszkot, a vezetés részéről meg támogassák a tesztelést és kontaktkutatást, amely stratégiai fontossága jelen helyzetben. Dr. Frieden elmondása szerint bár az USA javított 1-2 területén, viszont másban jelentős visszaesés látható.

Példának okáért az országos szinten tapasztalt teszt-pozitivitási ráta 20 százalékról 5 százalékra esett vissza, ugyanakkor kevesebb teszt tapasztalható, és egyre kevésbé képesek az országban a vírus terjedésének követésére. Egy múlt heti kommentárjában így fogalmazott:

„Az Egyesült Államok legtöbb területén egyszerűen képtelen átvenni a koronavírus feletti irányítást. Egyszerűen túl sok a gyanús eset, amelyet tesztelni kellene, kontaktjai felkutatni, valamint mindenkit karanténba helyezni. Még a kevesebb esetszámok számláló helyszíneken is nagyon rossz a kontaktkutatás és a tesztelés aránya”.

Eközben Donald Trump amerikai elnök Kínát hibáztatja a helyzetért, mert nem fékezte meg a vírust még a saját határainál, valamint maga eredményeit is fényezte, elmondása szerint ha nem ő lenne a vezető, már 2.5 millióan meghaltak volna. „A számok sokkal magasabbak lettek volna, de ettől függetlenül egynek sem kellett volna történnie” – mondta.

A The Straits Times megjegyezte, Trump valószínűleg az Imperial College London jóslatára alapozta ezen kijelentését, ugyanis még márciusban jósolta az általuk fejlesztett modell, hogy a legrosszabb forgatókönyv megvalósulása esetében 2.2 millióan veszíthetik életüket, amennyiben a kormányzat hagyja szabadon terjedni a vírust.

Az Egyesült Államokban eddig közel 7 millió fertőzöttet azonosítottak, vagyis a globálisan regisztrált fertőzöttek 20 százalékát, annak ellenére, hogy a globális lakosság tekintetében mindössze az 5 százalékot teszik csak ki. Továbbra is napi 700-800 ember hal meg, amely ugyan kevesebb, mint az áprilisi napi 2000, de továbbra is rengeteg.

A Washingtoni Egyetem Egészségügyi Statisztikai intézete úgy jósolja, hogy január 1-ig 380 000 halálos áldozatot is szedhet a koronavírus. Itt két forgatókönyvre ágazik a jóslat: amennyiben mindenki elkezd maszkot viselni, ez a szám 262 000 körül lehet, viszont ha lazítanak a szabályokon, akkor 428 000-re is nőhet.  

Ha őszi utazás, akkor OTP! Nagyot spórolhatunk, ha OTP-s kártyát használunk

Aki most tervez őszi utazást, annak nagyon hasznos lehet az OTP ajánlata.