Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
365,61 Ft
Euró
401,49 Ft
Font
479,63 Ft
Bitcoin
61,993 $

Meghalt Ruth Bader Ginsburg, az amerikai Legfelsőbb Bíróság ikonikus bírója

Életének 87. évében, hosszú ideje húzódó hasnyálmirigyrák következtében elhunyt Ruth Bader Ginsburg amerikai legfelsőbb bíró – írta a Legfelsőbb Bíróság közleménye alapján a New York Times.

Külföld
Author image

Nagy Noel

Szerkesztő

Életének 87. évében, hosszú ideje húzódó hasnyálmirigyrák következtében elhunyt Ruth Bader Ginsburg amerikai legfelsőbb bíró – írta a Legfelsőbb Bíróság közleménye alapján a New York Times.

Az Egyesült Államokban rendkívül sajátos szerepet tölt be a Legfelsőbb Bíróság. Lényegében egy szövetségi alkotmánybíróságnak lehet tekintetni, ám valamennyivel többről van szó, ugyanis társadalmilag nagyon kényes ügyekben általában ők mondják ki a végső döntést és nem a törvényhozás alkot rá egy jogszabályt. Soron kívül Videóra vettek egy kényszerleszállás közben kigyulladt Airbus utasszállító gépet

A Legfelsőbb Bíróság olyan fontos kérdésekben mondja ki a véglegest, mint az abortuszhoz való jog vagy a melegházasság. Ezért szokott az Egyesült Államokban kiemelt figyelmet kapni, hogy milyen elnök és mennyi legfelsőbb bírát jelölhet ki, ugyanis pont az ilyen vitatott kérdésekben nem mindegy, hogy demokrata elnök alatti liberális többség, vagy republikánus elnök alatti konzervatív többség alakul ki a bírák körében, mert ez az ügyeket mélyen érinti.

Ginsburg a Legfelsőbb Bíróság legidősebb tagja volt a maga 87 évével, még 1993-ban, a demokrata Bill Clinton elnöksége alatt választották ki. Ginsburg túlzás nélkül egy ikon volt az USA-ban, mindenki a társadalmi előrelépés megtestesítőjének tartja, aki a női jogok egyik élharcosa volt. Ettől függetlenül mindenki nagy becsben tartotta, mely a halálhírét követően egyértelművé is vált.

A főként liberális New York Times beszámolója alatti kommentszekcióban hatalmas gyász uralkodott el, ugyanis Ginsburg rengeteget tett különböző liberális eszmék megvalósulásáért. Az ellenkező oldalon, a Fox News beszámolója alatt viszont szintén közös gyász látszott kibontakozni, a hozzászólók döntő többsége elmondta, hogy bár nem értett egyet vele, végtelenül tisztelte Ginsburgot.

Donald Trump amerikai elnök is megszólalt Ginsburg halálhíre kapcsán, „nagyszerű asszonynak” nevezte a 87 éves bírát, akinek „kivételes élete volt”. Mitch McConnell, a szenátus republikánus többségének vezetője pedig a részvétnyilvánítását követően rögtön kijelentette, készek megszervezni a szenátusi szavazást az új bíró kilétéről.

Ezt mind Joe Biden demokrata elnökjelölt, mind Chuck Schumer demokrata párti szenátusi vezető is elutasította, mindketten azzal érvelve, hogy erre csak az elnökválasztás után kellene csak sort keríteni. Az NPR amerikai rádió beszámolója szerint maga Ruth Bader Ginsburg is azt kérte halála előtt, hogy az utódját az elnökválasztást követően válasszák meg.

Nem véletlen a két oldal reakciója, ugyanis most egy nagyon érdekes összetételű Legfelsőbb Bíróság van: Ginsburg halálig öt konzervatív és négy liberális bíró alkotta a kilencfős testületet, azonban ha a republikánus vezetés még az elnökválasztás előtt keresztül tudja vinni a Ginsburg utódjának kijelölést, ez 6-3-ra is elbillenhet a republikánusok javára.

Donald Trump visszatért arra a helyszínre, ahol meglőtték

Donald Trump most visszatért arra a helyszínre, ahol pár hónapja egy merénylő meg akarta ölni.

Ezzel a góllal nyertek Szoboszlaiék, necces volt

Szoboszlai Dominik csapatára egy nehezebb mérkőzés várt a még mindig nyeretlen Crystal Palace ellen, de mint mindig, most is a 3 pont megszerzése volt a legfontosabb.

A várható maximum hőmérsékletek vasárnap Magyarországon

Összességében nem vár ránk egy túlzottan hideg vasárnap, ugyanakkor napozni sem fogunk túl sokat, néhol esni is fog az eső.