Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
362,34 Ft
Euró
389,23 Ft
Font
454,97 Ft
Bitcoin
59,304 $

Több fontos intézkedést is kilátásba helyezett a pénzügyminiszter

Varga Mihály, Magyarország pénzügyminisztere elmondta, a gazdaságvédelmi program keretében többek között adócsökkentésekről és építőipari beruházásokról dönthet a kormány

MTI/Ujvári Sándor
Belföld

Nagy Noel

Szerkesztő

Varga Mihály, Magyarország pénzügyminisztere elmondta, a gazdaságvédelmi program keretében többek között adócsökkentésekről és építőipari beruházásokról dönthet a kormány – számolt be róla a Portfolio.

Varga úgy fogalmazott a Magyar Nemzet kérdésére, hogy a koronavírus-járvány második hulláma miatt arra kényszerül a kormány, hogy újabb gazdaságvédelmi lépéseket tegyen, melynek keretében építőipari áfacsökkentés, állami támogatások visszavezetése és egyes ágazatok célzott adócsökkentése is felmerülhet. Soron kívül Némi csapadékra van kilátás pénteken, de akár 27 fok is lehet napközben

A pénzügyminiszter elmondta, ha az optimális forgatókönyvet vesszük alapul, vagyis 2021 második negyedévében már megkezdik a lakosság vakcinalizálását, akkor 4-5 százalékkal nőhet a hazai GDP, valamint hozzátette, az oltóanyag elkészültének időpontja gazdasági szempontból is az egyik legfontosabb kérdés.

Elmondása szerint négy szempontot kell érvényre juttatni, hogy az ország működőképességét megóvják: egyrészt bizonyos ágazatokban – mint az építőipar vagy a turizmus – élénkíteni kell a keresletet; másrészt meg kell óvni a munkahelyeket, amihez elengedhetetlen, hogy a vállalkozások ne menjenek csődbe és ne csökkentsék kapacitásaikat.

A pénzügyminiszter szerint gondoskodni kell új termelési lehetőségekről, vagyis támogatni kell a befektetéseket; végezetül figyelemmel kell lenni arra, hogy a válságkezelésre fordított állami milliárdok a hatékony és a versenyképes gazdasági megoldásokat támogassák. Varga kiemelte a korábbi döntések fontosságát, amivel az építőipart anno fellendítették, ezek visszavezetésére is lehet számítani.

A pénzügyminiszter elmondása szerint erre az uniós pénzekből és a minél inkább felhalmozott tartalékokból származó forrásokat fogják fordítani. Varga kiemelte, idén várhatóan 5-6 százalékkal esik vissza a magyar GDP, valamint a tavalyi 66 százalékos GDP-arányos államadósság körülbelül 76-78 százalékra nőhet.