Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
365,37 Ft
Euró
401,49 Ft
Font
479,63 Ft
Bitcoin
61,962 $

Vadonatúj koronavírus elleni gyógyszerrel jelentősen csökkenthető a kórházi kezelések száma

A Lilly gyógyszeripari vállalat nemrég bejelentette, hogy a speciális, kísérleti antitest-terápia segítségével mindössze egyetlen infúziós kezelés után minimalizálhatják a sürgősségi ellátásra szoruló páciensek arányát azoknál, akik közepes erősségű tünetekkel rendelkeznek.

Külföld
Author image

Kulcsár Péter

Szerkesztő

A Lilly gyógyszeripari vállalat nemrég bejelentette, hogy a speciális, kísérleti antitest-terápia segítségével mindössze egyetlen infúziós kezelés után minimalizálhatják a sürgősségi ellátásra szoruló páciensek arányát azoknál, akik közepes erősségű tünetekkel rendelkeznek.

A cég szóvivője elárulta, jelenleg is folynak a tárgyalások az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerfelügyelet (FDA) képviselőivel arról, hogy szükség esetén engedélyezzék a szer használatát vészhelyzetekben – számolt be róla a The Straits Times hírportál. Soron kívül Fotókon Magyar Péter tüntetése Óbudáról, a közmédia épülete előtt

Az LY-CoV555 névre keresztelt készítmény prototípusait eddig három különböző adagban tesztelték. Az első dózist egy COVID-19 fertőzésből felépült személy szervezetéből kinyert antitestekből állították elő. Ezeket az ellenanyagokat akkor termeli az immunrendszer, amikor külső támadást – jelen esetben koronavírus-fertőzést – észlel.

Összesen 302 COIVD-19 páciens esett át a Lilly gyógyszeres terápiáján, közülük csupán 1,7%-uk látogatta meg a sürgősségi osztályt, a placebocsoportban ugyanez az arány mintegy 6%-osnak bizonyult.

Érdekes módon a közepes, 2 800 milligrammos dózist találtak a leghatékonyabbnak a tünetek enyhítésében a placebóhoz képest, a betegek átlagosan tizenegy nap után maradéktalanul felgyógyultak a betegségből.

„Nyilvánvaló, hogy a vírus töltöttségi szintjét állandóan nyomon kell követnünk, akár korábbi idősávokban is. Az eredmények biztatóak, mégsem mondanám, hogy legyőztük véglegesen a koronavírust, de jó hír, hogy az enyhébb vagy mérsékelt tüneteket produkáló páciensek részére effektív alternatívát nyújthat a cég.”

mondta Steven Seedhouse, a Raymond James elemzője.

A kórházi ellátásra szoruló páciensek többsége meghúzódó, krónikus betegségben szenvedett, valamint sok volt köztük az idős és elhízott fertőzött. A Lilly szóvivője kiemelte, a jövőben nagyobb hangsúlyt szeretnének fektetni a kockázati csoportokhoz tartozó személyekre is.

A Lilly további 800 koronavírus-fertőzött önkéntesen fogja ellenőrizni a LY-CoV555 és az újabb, LY-CoV016 nevű ellenszerét, amelyekkel komoly előrelépést érhetnek el a COVID-19-re irányuló kezelések terén.

Visszautasítja a gyalázkodást, a fenyegetést a közmédia Magyar Péter beszéde után

Az MTVA hivatalos közleményben tagadta Magyar Péter állításait.