Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
366,88 Ft
Euró
400,91 Ft
Font
479,38 Ft
Bitcoin
64,084 $

Nézőpont Intézet: nagy előnnyel vezet a Fidesz a Tisza Párt előtt

A Nézőpont Intézet is közzétette a saját méréseit, miután két kutatás szerint is a Tisza Párt átvette a vezetést.

...svg content...Fotó: Orbán Viktor miniszterelnök ünnepi beszédet mond az 1956-os forradalom és szabadságharc 68. évfordulóján tartott megemlékezésen Budapesten, a Millenáris Parkban 2024. október 23-án. MTI/Koszticsák Szilárd
Belpolitika

Szabó Kata

Szerkesztő

Kezdődött minden a 21 Kutatóközpont felmérésével szerda reggel, amit a Partizán osztott meg elsőként, miután ők rendelték a közvélemény-kutatást. 24 órával később már a Publicus is megtette ugyanezt, és hasonló számokat hoztak ki.

Sokan kételkedni kezdtek abban, hogy a Tisza Párt már a Fidesz előtt van, addig Magyar Péter gyakorlatilag győzelmet hirdetett és azt mondta, legkésőbb 2026-ban leváltják a jelenlegi kormányt. Tuzson Bence igazságügyi miniszter a belső méréseikre hivatkozva mondta azt, valójában Magyar Péter pártja jóval mögöttük van. Soron kívül Orbán Viktor bejelentette, mekkora minimálbérre számíthatunk

Ezt erősíti meg a Nézőpont frissen kiadott kutatása, mely október 14. és 17. között készült 1000 fő telefonos megkérdezésével készült. A közlemény szerint a Fidesz előnye magabiztos, 46 százalékon állnak, addig a Tisza Párt 35 százalékkal érkezik a második helyen. A Mi Hazánk ezen mérés szerint nem 4, hanem 6 százalékon áll, megelőzve az 5 százalékos DK-t.

Változatlan a pártverseny állása

„Változatlan a pártverseny állása szeptember vége óta: változatlanul vezet a Fidesz–KDNP (46 százalék) a Tisza Párt (35 százalék), a Mi Hazánk (6 százalék) és a Demokratikus Koalíció (5 százalék) előtt. Továbbra is négypárti parlament alakulna, ha most vasárnap tartanák az országgyűlési választásokat” – olvasható a kiadott közleményben.

Az Index a cikkében kitért arra is, hogy a teljes felnőttkorú, egyben választókorú népességben 36 százalékos népszerűségnek örvend a Fidesz–KDNP. A Tisza Párt 25 százalékos, a Mi Hazánk Mozgalom 5 százalékos, a Demokratikus Koalíció pedig mindössze 3 százalékos szimpatizánsi körrel rendelkezik.

Az intézet kiemeli, ez a bázis nem feleltethető meg a választási versenyhelyzet arányainak, ugyanis egyrészt a választáson való részvétellel, másrészt a rejtőzködő szavazókkal sem számol, akik aránya akár jelentős is lehet 2026-ban.

„Több közvélemény-kutató is a legvalószínűbb eredmény leírására használja a „biztos szavazó pártválasztók bázisát”, azaz azok körében mérik össze a pártok támogatottságát, akik biztosra ígérik részvételüket a választáson és meg is neveznek egy pártot, akire szavaznának. Ezen a bázison a Fidesz-KDNP 49 százalékon áll, mögötte a Tisza Párt 34 százalékkal, a Mi Hazánk Mozgalom 5 százalékkal, s ezen modell alapján a Demokratikus Koalíció (3 százalék) pedig be sem jutna a parlamentbe. Ezen a bázison azonban nem veszik figyelembe azokat a választókat, akik részt vennének a választáson, de valamilyen oknál fogva nem mondják el pártpreferenciájukat, azaz rejtőzködnek.”

Orbán Viktor: nem a kormány állapítja meg a béreket

Orbán Viktor miniszterelnök kiemelte, nem a kormány állapítja meg a béreket, ez téves feltételezés, mert másokra bízzák a kérdést.

Óbudán is emelik a parkolási díjakat, ezt érdemes tudni

2024. november 18-án új rendelet lép hatályba a harmadik kerület közterületein a járművel történő várakozás rendjéről. Azaz díjemelés lesz, bár ez nem mindenkire vonatkozik.

Orbán Viktor bejelentette, mekkora minimálbérre számíthatunk

Orbán Viktor több jó hírrel is szolgált, arról is említést tett, a következő években mekkora összegig kúszhat fel a jelenlegi minimálbér.