Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
366,88 Ft
Euró
400,91 Ft
Font
479,38 Ft
Bitcoin
64,084 $

Komoly veszély: az emberi elme másképp működik, ha éjszaka ébren van

Mindez abban is megmutatkozik, hogy a statisztikák szerint sokkal magasabb az öngyilkosságok száma az éjszaka folyamán.

...svg content...Fotó: Pixabay
Tudomány
Author image

Koós Alexandra

Szerkesztő

Mindez bizonnyal sokan tapasztalták már, hogy az éj leple alatt bőven akad negatív gondolatuk, és akár egy cigarettához vagy egy szénhidrátban gazdag ételhez is könnyen megjön a kedvük. Ez nem véletlen: számos tudományos bizonyíték utal arra, hogy az emberi elme másképpen működik, ha éjszaka ébren van – áll a beszámolóban. A Frontiers in Network Psychology című folyóiratban megjelent tanulmány szerint éjfél után a negatív érzelmek hajlamosak jobban felkelteni a figyelmünket, mint a pozitívak, a veszélyes gondolatok megszaporodnak, a gátlások pedig megszűnnek.

Egyes kutatók úgy vélik, hogy az emberi cirkadián ritmus komoly szerepet játszik ezekben a változásokban. A tanulmány azt sugallja, hogy az emberi test és az emberi elme egy természetes, 24 órás tevékenységi ciklust követ, amely befolyásolja érzelmeinket és viselkedésünket. Ez leegyszerűsítve úgy néz ki, hogy bizonyos órákban másképp érzünk és cselekszünk, mint egy másik időpontban. Napközben például az agyi aktivitás az ébrenléthez van hangolva, éjszaka pedig a megszokott viselkedés az alvás – magyarázzák. Soron kívül Megdöbbentő: kisbabával a hátán száguldozott egy rolleres Budaörsön (videó)

Evolúciós szempontból ez logikus: az ember sokkal hatékonyabban vadászott és gyűjtögetett nappal, mint éjszaka, amikor könnyedén prédává válhattak. A kutatók szerint, hogy megbirkózzunk ezzel a megnövekedett kockázattal, éjszaka szokatlanul megnő a figyelmünk a negatív ingerekre. Ez bár régen segítette az életben maradásunkat, ma már inkább hátrány. Mindez abban is megmutatkozik, hogy a statisztikák szerint sokkal magasabb az öngyilkosságok száma az éjszaka folyamán: egyes kutatások háromszor gyakoribban fordul saját maguk ellen az emberek éjfél és reggel 6 óra között.

Egy 2020-ban készült tanulmány arra a megállapításra jutott, hogy az éjszakai ébrenlét öngyilkossági kockázati tényező, ami nagy valószínűséggel a cirkadián ritmus eltolódásából fakad. Az önsértés mellett a tiltott vagy veszélyes anyagok fogyasztása is gyakoribb éjszaka: 2020-ban egy felügyelt brazíliai kábítószer-fogyasztási központban végzett kutatás 4,7-szer nagyobb éjszakai opioid-túladagolás kockázatot mutatott ki, mint nappal. A szakértők kiemelik: sokkal több célzott kutatásra van szükség a területen – írja a 24.hu a Science Alertre hivatkozva.

Korábban arról is beszámoltunk, hogy az alvásunkat is tönkreteszik az örökvegyszerek egy új tanulmány szerint: évtizedekig keringenek a káros vegyszerek a táplálékainkban és a vízben. Az „örökvegyszerek” kifejezés egyébként mostanában egyre többször hangzik el és a legújabb kutatások alapján rengeteg problémát okoz az emberiségnek. Daganatos betegségek, genetikai elváltozások okozója, és az olyan mindennapi szükségleteinkre is negatív hatással van, mint az alvás. A témával kapcsolatban ebben a cikkünkben írtunk bővebben.

Amennyiben úgy érzi, segítségre van szüksége, hívja a 116-123, vagy a 06 80 820 111-es ingyenes számot, ahol a krízishelyzetben lévőket segítők nyújthatnak támogatást önnek.

Komoly veszély: az emberi elme másképp működik, ha éjszaka ébren van

Mindez abban is megmutatkozik, hogy a statisztikák szerint sokkal magasabb az öngyilkosságok száma az éjszaka folyamán.