Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
366,88 Ft
Euró
400,91 Ft
Font
479,38 Ft
Bitcoin
64,084 $

Nagyon súlyos ügyről számolt be az amerikai kormány Izrael és Irán kapcsán

Egyelőre az USA sem tudja, hogy belső szivárogtatás történt vagy sem.

...svg content...Fotó: Joe Biden amerikai elnök nyilatkozik, mielõtt németországi látogatásának végén beszáll repülõgépébe a schönefeldi Berlin-Brandenburg repülõtéren 2024. október 18-án. MTI/AP/Ben Curtis
Észak-Amerika
Author image

Hujber Dávid

Szerkesztő

A Fehér Ház mélyen aggasztónak nevezte azt, hogy az Irán elleni lehetséges izraeli előkészületek nyilvánosságra kerültek a szigorúan titkos hírszerzési adatokkal. Erről az elnöki hivatal nemzetbiztonsági kommunikációs tanácsadója beszélt hétfőn.

John Kirby egy internetes sajtóbeszélgetésen mondta azt, hogy az USA elnökét, Joe Bident komolyan aggasztja a helyzet. Biden emiatt szorosan nyomon követi a vizsgálatot, mely súlyos ügynek minősül. Soron kívül Menczer Tamás reagált, miután Pottyondy Edina tragikusan ostobának nevezte

A Nemzetbiztonsági Tanács tisztségviselője jelentette be, hogy az ügyet maga a Pentagon vizsgálja. Egyelőre számukra sem világos, hogy belső szivárogtatás történt-e, vagy hackertámadást hajtottak végre velük szemben.

Az ügy valóban súlyos

John Kirby kijelentette, arra azonban semmi jel nem utal, hogy további hasonló dokumentumok kerülhetnek nyilvánosságra. Jelenleg a védelmi szakemberek javaslatát várják, hogy megtudják, miként lehet csökkenteni az ilyen esetek előfordulásának lehetőségét, amit elfogadhatatlannak tart a kormány.

Az amerikai Nemzeti Térinformatikai Hírszerző Ügynökség (National Geospatial Intelligence Agency) és a Nemzetbiztonsági Ügynökség (National Security Agency) által jegyzett szigorúan titkos minősítésű iratok izraeli katonai mozgásokról szóltak, amelyek egy Irán elleni válaszcsapást előkészületeire utalnak. A dokumentumok pénteken a Telegramm internetes közösségi felületen jelentek meg, amely Iránban népszerű kommunikációs csatorna.

Az izraeli kormány a zsidó állam a területe ellen október 1-jén Iránból végrehajtott nagyszabású rakétatámadásra választ ígért, hozzátéve, hogy a reagálás módját és idejét maga választja meg.

Liner/MTI