Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
366,88 Ft
Euró
400,91 Ft
Font
479,38 Ft
Bitcoin
64,084 $

Egyre több az örökvegyszer a csapvízben és az ásványvízben is

Több kontinensről is érkeztek minták, az eredmények letaglózták a kutatókat.

...svg content...Fotó: unsplash | illusztráció
Tudomány

Takács Petra

Szerkesztő
TÉMÁK

Az örökvegyszerek évtizedekig keringenek az ökoszisztémában, hatalmas környezeti és egészségügyi károkat okozva. A szabályozásuk még most is hiányos, azonban egyre több negatív hatására derül fény.

Kutatók most a csapvízben és a palackozott vízben mutatták ki a mérgező molekulákat, miután 15 országból, köztük Ázsiából, Európából, Észak-Amerikából és Óceániából származó mintákat elemeztek – írja az IFL Science. Soron kívül Szoboszlai Dominik bevallotta, félreteszi a nyilvános gólörömöt szerda estére

„Bár az örökvegyszerek jelenlegi szintje a legtöbb vízmintában nem jelent komoly egészségügyi problémát, a folyamatos ellenőrzés és szabályozás elengedhetetlen a közegészség védelme érdekében” – áll az értékelésben.

„Ezáltal gyakorlati megoldásokat adhatunk a fogyasztók mérgező anyagoknak való kitettségének mérséklésére. Ez világszerte jelentős lépés lehet a tisztább ivóvíz biztosítása felé” – fogalmaztak.

A tanulmány kimutatta, hogy a természetes ásványvizekben magasabb volt az örökvegyszerek koncentrációja, mint a tisztított vízben, ami ismét megerősítette, hogy a káros vegyületek már mindenütt megtalálhatók a környezetben.

Kiderült, mekkora tömeg gyűlt össze Orbán Viktor ünnepi beszédén

A vártnál is nagyobb tömeg gyűlt össze Orbán Viktor ünnepi beszédén, amire rengetegen voltak kíváncsiak.

Kalocsa mellett zuhant le egy siklóernyős, életveszélyes állapotban van

Életveszélyes állapotban vitték kórházba azt a siklóernyőst, aki Kalocsa mellett zuhant le egyelőre ismeretlen körülmények között.