Egyre több az örökvegyszer a csapvízben és az ásványvízben is
Több kontinensről is érkeztek minták, az eredmények letaglózták a kutatókat.
Az örökvegyszerek évtizedekig keringenek az ökoszisztémában, hatalmas környezeti és egészségügyi károkat okozva. A szabályozásuk még most is hiányos, azonban egyre több negatív hatására derül fény.
Kutatók most a csapvízben és a palackozott vízben mutatták ki a mérgező molekulákat, miután 15 országból, köztük Ázsiából, Európából, Észak-Amerikából és Óceániából származó mintákat elemeztek – írja az IFL Science.
„Ezáltal gyakorlati megoldásokat adhatunk a fogyasztók mérgező anyagoknak való kitettségének mérséklésére. Ez világszerte jelentős lépés lehet a tisztább ivóvíz biztosítása felé” – fogalmaztak.
A tanulmány kimutatta, hogy a természetes ásványvizekben magasabb volt az örökvegyszerek koncentrációja, mint a tisztított vízben, ami ismét megerősítette, hogy a káros vegyületek már mindenütt megtalálhatók a környezetben.