Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
366,88 Ft
Euró
400,91 Ft
Font
479,38 Ft
Bitcoin
64,084 $

A macskák gyógyító ereje: pozitívan hatnak a mentális egészségre

A simogatás valóságos csodákra képes: csökkenti a vérnyomást, mérsékli a kortizol szintjét, mindeközben növeli az oxitocint.

...svg content...Fotó: Unsplash
Egészség/Életmód
Author image

Koós Alexandra

Szerkesztő

Egy friss amerikai felmérés szerint a háziállatok döntő többsége pozitívan befolyásolja gazdái mentális egészségét. A megkérdezettek 84%-a számolt be arról, hogy házi kedvenceik jelentős javulást hoztak lelki állapotukban, és kétharmaduk a társas kapcsolatot tartotta a legfontosabbnak. Dr. Howard Liu pszichiáter szerint a macskák különösen nagy segítséget jelenthetnek azoknak, akik depresszióval, szorongással vagy akár autizmus spektrumzavarral élnek, illetve akik traumát éltek át. Ugyanakkor hozzá kell tenni: a cicák sem egyformák.

Minden ember és minden macska egyedi, így a cica tartása önmagában nem oldja meg az összes lelki nehézségünket. Ám azok, akik krónikus mentális betegségekkel küzdenek, gyakran tapasztalják, hogy a macskájukkal töltött idő segít leküzdeni a szomorúságot, félelmet vagy aggodalmat. A simogatás pedig valóságos csodákra képes: nemcsak hogy csökkentheti a vérnyomást, de a stresszhormon, a kortizol szintjét is mérsékli, miközben növeli az oxitocin (az ún. boldogsághormon) mennyiségét. A szakember megjegyezte: Soron kívül Zavartalan napsütés vár ránk hétfőn, akár 19 fok is lehet napközben

Ezek a jótékony hatások különösen akkor jelentkeznek, amikor valaki nehéz időszakot él át. A mai világban, amikor egyre többen érzik magukat magányosnak, egy cica társasága óriási segítséget nyújthat. Egyúttal arra sarkallhat, hogy erőt vegyünk magunkon és az állatról való gondoskodás mellett ellássuk más napi teendőinket. Főképp azok számára lehet ez lényeges, akik lelki szempontból nehéz időszakon mennek keresztül, s még az is nehézséget jelenthet számukra, hogy felkeljenek, ételt készítsenek vagy bármi egyéb.

Itt jön képbe a macska, akinek szigorú napirendje van: kiköveteli az ételt, játszani kell vele, vagy egyszerűen csak az ölünkbe ül és muszáj rá figyelni. Egy cicáról való gondoskodás rákényszerít minket, hogy tartsuk a mindennapi rutint, ez segíthet megbirkózni a nehézségekkel – írja az EgészségKalauz. A macskák jelenléte emellett gyakran eltereli a figyelmet a negatív gondolatokról, vidámságot hoz a hétköznapokba, és olyan felelősségérzetet alakít ki, amely különösen sokat jelenthet egy nehezebb napon.

Dr. Liu szerint a magány ugyanolyan súlyos egészségügyi kockázatot jelent, mint a dohányzás, egy cica társasága azonban segít abban, hogy az ember ne érezze magát egyedül. Természetesen egy macska nem helyettesítheti a terápiát vagy a szakember segítségét, de támogatást nyújthat és segíthet megőrizni lelki békénket – emelik ki a cikkben. Egy magyar kutató egyébként nemrégiben furcsa jelenségre figyelt fel a macskáknál, amiről szintén érdemes szót ejteni. Ezekről az állatokról széles körben ismert, hogy szinte bármilyen apró résen át tudják passzírozni magukat.

A szakember pedig ennek kapcsán tett érdekes megállapításokat, például azt, hogy idegen körülmények között nem voltak hajlandók részt venni a kihívásban, még akkor sem, ha jutalmakat kaptak volna érte, étel formájában. A kutyák számára ez már elegendő motivációnak bizonyult. De korábban arról is beszámoltunk, hogy kötött sapkácskák segíthetnek a csontritkulásos macskák vizsgálatában. Kanadai tudósok arra törekedtek, hogy ne kelljen bódítani az állatokat, az általuk kipróbált megoldás pedig hasznosnak bizonyult.

2-1-re nyert a Liverpool a Chelsea ellen, Szoboszlai végig pályán volt

Szoboszlai Dominik végig a pályán volt a Chelsea ellen az angol bajnokin, ami a Liverpool győzelmével ért véget.