Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
366,88 Ft
Euró
400,91 Ft
Font
479,38 Ft
Bitcoin
64,084 $

Rejtélyes temetőt találtak Spanyolországban

A sírkertben nagyjából kétszer annyi nőt temettek el, mint férfit – a szakértők egyelőre nem tudták pontosan megállapítani, mi ennek az oka.

...svg content...Fotó: University of Granada / DZ.B. Marta et al. Sci Rep (2024)
Európa
Author image

Koós Alexandra

Szerkesztő

Körülbelül 5000 éves temetőre bukkantak Spanyolországban – áll a beszámolóban. De a felfedezésről szóló tanulmányból az is kiderül, hogy a sírkertben nagyjából kétszer annyi nőt temettek el, mint férfit, a szakértőknek pedig fogalmuk sincs, mi lehet ennek az oka. Mint írják, a lelőhelyet Panoría temetőnek nevezték el, amelyben csaknem 55 ezer emberi csontmaradványt találtak. A régészek ezek alapján arra jutottak, hogy legalább 91 elhunytat temettek ott el.

Közülük 44 személy nemét sikerült megállapítaniuk: 27 nőét és 17 férfiét. A halottak nemét a koponyák és a medencecsontok szemrevételezésével tudták meghatározni, illetve némelyik csonton DNS-minta is fennmaradt, ami lehetővé tette a kromoszómák vizsgálatát – részletezik. A kutatók szerint az eredmények nagyon egyenlőtlen demográfiai mintázatra utalnak, ami nem vezethető vissza természetes jelenségekre vagy rendkívüli eseményekre. Soron kívül Miközben a Tisza Párt és a Fidesz egymással versenyez, négy parlamenti párt áll 0 százalékon

Az tehát továbbra is kérdéses, miért lehet jóval több nő a temetőben, mint férfi. Pár lehetséges magyarázattal azonban előálltak a szakértők: elképzelhetőnek tartják például, hogy ebben az ősi kultúrában az anyai ág számított fontosabbnak az apainál. Ennek pedig az volt az eredménye, hogy amíg a lányok a csoportban maradtak, addig a fiúkat más csoportokhoz küldték, hogy ott házasodjanak. Ezt a jelenséget, ahol az egyének csak a saját csoportjukon kívül házasodhatnak, exogámiának nevezzük.

De egy háború, amely sok férfi életét követelhette, szintén magyarázatot adhatna a temetőben észlelt női túlsúlyra, azonban arra semmilyen jel nem utal, hogy ebben a korban lett volna fegyveres konfliktus a térségben – írja a 24.hu a Live Science cikke alapján. Korábban arról is beszámoltunk, hogy temetőkben épül Spanyolország legnagyobb városi napelemparkja: megkezdődött az ország legnagyobb városi naperőművének építése Spanyolországban, bár a projekt kissé meglepő helyen, temetőkben zajlik.

Az ezzel kapcsolatos részletekről itt írtunk bővebben. Mindemellett arra is kitértünk, hogy több mint száz különös, kőkori jádekincsre bukkantak Belső-Mongólia területén. A szakemberek a Jüanbaosan nevű helyszínen végeztek ásatást, a tárgyak között három jádéból készült, eltérő méretű és színezetű sárkány is megtalálható. A felfedezés azért is említésre méltó, ugyanis segíthet jobban megérteni a kínai civilizáció eredetét.