Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
366,88 Ft
Euró
400,91 Ft
Font
479,38 Ft
Bitcoin
64,084 $

Ezért lehet életveszélyes az alufólia

Ne csomagoljunk bele ételmaradékokat, de a szakemberek az ételek alufóliában sütését sem ajánlják.

...svg content...Fotó: Unsplash
Egészség/Életmód
Author image

Koós Alexandra

Szerkesztő

Az alufóliába csomagolt ételek sütéséről már sokszor olvashattuk, mennyire károsak az egészségre, hiszen a szervezetben felhalmozódó alumínium számos betegség okozója lehet. Azt azonban már kevesen tudják, hogy a maradék ételek csomagolására sem az alufólia a legalkalmasabb. A téma kapcsán fontos hozzátenni: a Staphylococcus vagy a Bacillus cereus komoly megbetegedéseket okozó baktériumok, amelyek levegőn szaporodnak és olyan toxinokat termelnek, amelyek magas hőmérsékleten sem pusztulnak el, így a főzés sem segít, ha egyszer megjelentek az ételünkön. És ettől az alufólia sem ment meg.

Azzal minden bizonnyal a legtöbben tisztában vannak, hogy ha a főtt ételt két óránál tovább hagyjuk szobahőmérsékleten, az ételben a baktériumok rendkívül gyorsan el tudnak szaporodni, és ebben az sem igazán akadályozza meg őket, ha fóliával takarjuk le a maradékot. Soron kívül Változékony idő vár ránk pénteken, havas esőre is van kilátás

Az alufólia ugyanis nem biztosítja az edény, lábas hermetikus lezárását, amire azért lenne szükség, hogy az ételt ne érje a levegő, a baktériumok ne tudjanak szaporodni – magyarázza a Life.hu.

Az alufólia alá simán jut be a levegő, ami ételmérgezéshez és sok más betegséghez vezethet, illetve növeli azok kockázatát. Ezáltal az a legjobb, ha az ételmaradékok tárolására sosem használunk alufóliát, hanem inkább beszerzünk zárható műanyag vagy üveg ételtároló dobozokat, ételhordókat, és a megmaradt ételt két órán belül áttesszük a főző vagy tálalóedényekből ezek valamelyikébe, majd a hűtőbe. Ezzel sok egészségügyi problémától kímélhetjük meg magunkat – emelik ki.

Ebben a cikkben egyébként arra is kitértünk, hogy legyünk óvatosan a penészes kenyérrel, ugyanis rákos betegséget is okozhat. Nem elég levágni az érintett részeket, ehelyett az a jó döntés, ha a penészes ételek egyenesen a kukában landolnak. Mindemellett arról is beszámoltunk, hogy komoly veszélynek teszi ki a szervezetét, aki műanyag edényben mikrózza az ételt. A szakemberek szerint ez abban az esetben is igaz, ha a jelölése szerint mikrohullámú sütőben is használható műanyag edényt használunk.