Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
363,73 Ft
Euró
398,54 Ft
Font
475,69 Ft
Bitcoin
61,878 $

Kiszáradnak a világ folyói, figyelmeztetést adott ki a Meteorológiai Világszervezet

Évtizedek óta a tavalyi volt a legszárazabb év a folyók szempontjából, a gleccserek is elkeserítő helyzetben vannak.

Külföld

Szerkesztő

A globális vízkészletek állapotáról szóló jelentés szerint az elmúlt öt évben a folyók és a tározók vízhozama világszerte a szokásosnál alacsonyabb volt, ami fokozta a világ vízkészletével kapcsolatos aggodalmakat.

A Meteorológiai Világszervezet jelentése átfogó képet fest a világ vízkörforgásáról, a szélsőséges árvizektől a szélsőséges aszályokig, vizsgálva a folyók, a gleccserek állapotát, valamint a talajvíz telítettségét. Soron kívül Kiderült, mikortól nyitják újra a Hajógyári szigetet és a Római-partot

„Vészjelzéseket kapunk az egyre szélsőségesebb aszályok és esőzések kapcsán, amelyek súlyos áldozatokat szednek. És mégsem tesszük meg a szükséges sürgős lépéseket” – fogalmazott Celeste Saulo, a WMO főtitkára.

2023-ban a folyók lefolyása – a folyón egy adott időpontban átfolyó vízmennyiség – a szokásosnál gyengébb volt a globális vízgyűjtő területek több mint 50 százalékán – idézte a jelentést az Euronews.

Más folyókon azonban pusztító árvizek tomboltak, Afrika keleti partvidékén a szokásosnál nagyobb vízhozam és áradás volt tapasztalható, csakúgy, mint Új-Zéland északi szigetén és a Fülöp-szigeteken egyaránt.

A tudósok szerint az éghajlati válság miatt az ilyen – egyébként bizonyos szintig – természetes időjárási jelenségek egyre szélsőségesebbé válnak, a hatások súlyosbodnak, a minták pedig egyre kiszámíthatatlanabbá válnak, így nehezebb előre jelezni őket.

Elképesztő: így néz ki a Milton hurrikán az űrből (videó)

Az időjárási jelenséget a Nemzetközi Űrállomásról is videóra vették, valamint a NASA is hátborzongató felvételeket osztott meg.