Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
364,62 Ft
Euró
398,91 Ft
Font
476,42 Ft
Bitcoin
61,788 $

Az alvásunkat is tönkreteszik az örökvegyszerek egy új tanulmány szerint

Évtizedekig keringenek a káros vegyszerek a táplálékainkban és a vízben.

...svg content...Fotó: unsplash | illusztráció
Orvostudomány

Bense Róbert

Szerkesztő

Az „örökvegyszerek” kifejezés egyre többször hangzik el és a legújabb kutatások alapján rengeteg problémát okoz az emberiségnek. Daganatos betegségek, genetikai elváltozások okozója, és az olyan mindennapi szükségleteinkre is negatív hatással van, mint az alvás.

Ezek a kemikáliák hosszú ideig mérgezik ételeinket, évtizedekig tart, mire megszűnik a káros hatásuk, és bár több ígéretes módszert is kidolgoztak a semlegesítésükre, ma még lehetetlennek tűnik, hogy teljesen megszabaduljon tőlük az emberiség. Soron kívül Vitézy Dávid visszaszólt Lázár Jánosnak: javaslom egy hársfatea elfogyasztását

Az Egyesült Államokban található Keck School of Medicine tudósai most újabb aggasztó összefüggéseket találtak az úgynevezett PFAS-vegyületek és az alvászavarok között. A tanulmányban 144 19-24 év közötti fiatal alvási szokásait vizsgálták – írja a MedicalXpress.

Ebből kiderült, hogy minél több az örökvegyszerek mennyisége a vérben, annál rosszabb az alvás minősége, és akár 80 perccel is rövidülhet az alvásidő. A tudósok szerint az örökvegyszerek negatív hatásai már a magzati fejlődéstől kezdve kimutathatók.

„Hosszú távon a rossz alvás olyan betegségekkel hozható összefüggésbe, mint az idegrendszeri problémák, a 2-es típusú cukorbetegség és az Alzheimer-kór” – fogalmazott Shiwen Li kutató, a tanulmány vezető szerzője.