Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
365,27 Ft
Euró
401,38 Ft
Font
479,49 Ft
Bitcoin
62,374 $

Jelentős bírságot kaphat, aki kukákból gyűjt visszaváltható palackokat

A palackok gyűjtögetése szabálysértés, és az intézkedő rendőr helyszíni bírságot szabhat ki érte.

...svg content...Fotó: Pixabay
Belföld
Author image

Koós Alexandra

Szerkesztő

Az utcán hagyott, kukákba dobott betétdíjas palackok gyűjtögetése szabálysértésnek minősül, ezért nagy összegű bírsággal, akár elzárással is sújtható – áll a divany.hu cikkében. A portál az Országos Rendőr-Főkapitányságot (ORFK) kereste meg a témában, s a kapott válaszból az is kiderül, hogy a büntetés 6500 forinttól 65 ezer forintig, hat hónapon belül újabb szabálysértés elkövetése esetén 90 ezer forintig terjedhet. Fiatalkorú elkövető esetén a legmagasabb bírságösszeg 32 500 Ft.

Az ORFK válasza alapján a kidobott palackok jogállását A hulladékról szóló 2012. évi CLXXXV. törvény szabályozza. E törvény értelmében a szemetesbe dobott palackok és alumíniumdobozok települési hulladéknak minősülnek, tehát a közterületen kihelyezett gyűjtőedénybe dobott visszaváltható palack nem egy gazdátlan tárgy, amit bárki összeszedhet, és visszaválthat. Soron kívül Történelmi rekord: 110 tonnára emelte Magyarország aranytartalékát az MNB

„A gyűjtőedénybe helyezett települési hulladék a hulladéktermelő (akinek tevékenységeiből hulladék képződik) tulajdonát képezi addig, amíg az a hulladékgazdálkodási közszolgáltatási résztevékenységet ellátó koncessziós társaság vagy a vele szerződött gazdasági társaság birtokába kerül. Ha a gyűjtőedényt a hulladékgazdálkodási közszolgáltatási résztevékenység ellátásának biztosítása céljából közterületen helyezték el, a hulladék a gyűjtőedényben történő elhelyezéssel a koncessziós társaság tulajdonába és a koncessziós társaság vagy a koncesszori alvállalkozó birtokába kerül” – összegezte az Országos Rendőr-Főkapitányság a divany.hu számára.

Egyúttal kiemelik: „Ennek megfelelően amennyiben a hulladékot a gyűjtőedényből az arra nem jogosult személy eltávolítja, úgy cselekménye alkalmas a szabálysértésekről, a szabálysértési eljárásról és a szabálysértési nyilvántartási rendszerről szóló 2012. évi II. törvény 177. § (1) bekezdés a) pontjában foglaltak szerinti tulajdon elleni szabálysértés elkövetésére, melynek okán feljelentés alapján az eljárás alá vont személlyel szemben szabálysértési előkészítő eljárás indul”.

A tulajdon elleni szabálysértés ráadásul elzárással is büntethető szabálysértés, ezért a bíróság elzárás, pénzbírság, vagy közmunka büntetést alkalmazhat – jegyzik meg a cikkben. Korábban egyébként azt is megírtuk, hogy felbukkantak a csalók az üvegvisszaváltóknál, de a módszerükre is fény derült. A csalók már az üvegvisszaváltó automaták használatával is megpróbálnak visszaélni, erre az egyik példa, amikor hamis QR-kóddal igyekeznek átverni azokat, akik jótékonysági célokra ajánlották fel a visszaváltott palackok árát. Ám van más is, amivel egyesek ügyeskednek az automatáknál.

Az M1 megerősítette, be fognak számolni Magyar Péter közmédiás demonstrációjáról

Ezzel együtt továbbra is várják az ellenzéki pártok képviselőit, így Magyar Pétert is.