Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
365,27 Ft
Euró
401,38 Ft
Font
479,49 Ft
Bitcoin
62,367 $

Az USA és Izrael még mindig egyeztet Irán megtámadásáról

Továbbra sem állapodott meg egymással az USA és Izrael Irán megtámadásáról, aminek kapcsán Joe Biden amerikai elnök is megszólalt.

...svg content...Fotó: Joe Biden amerikai elnök felszólal az ENSZ Közgyűlése 79. ülésszakának általános vitáján a világszervezet New York-i székházában 2024. szeptember 24-én. MTI/EPA/Justin Lane
Közel-Kelet

Kiss László

Szerkesztő

Izrael egyelőre nem csapott le Iránra, de borítékolható az ellencsapás, akárcsak korábban. Az izraeli kormány rögtön jelezte az iráni rakéták kilövése után, hogy nagyon rossz döntést hoztak, aminek meg fogják fizetni az árát.

Többek között a nukleáris létesítmények is veszélyben lehetnek emiatt Iránban, bár az USA nem támogatja ezt a lépést. Nem ismert az ellentámadás napja, ahogyan annak mértéke sem, melynek kapcsán az amerikai elnök szerint az megtorlásnak arányosnak kell lennie. Soron kívül Donald Trump Izrael helyében lecsapna Irán nukleáris létesítményeire

Még nem jutottak döntésre

Joe Biden szerint az izraeliek még nem jutottak döntésre egy Irán elleni katonai csapásról, de az amerikai elnök a Fehér Ház sajtótájékoztatóján azt mondta, Izraelnek nem az iráni olajlétesítményeket kellene célpontnak választania.

Joe Biden kijelentette, hogy egyetlen amerikai adminisztráció sem nyújtott annyi segítséget Izrael számára, mint az általa irányított kormányzat, és erre Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnöknek emlékeznie kell. Majd hozzátette, hogy nem tudja, az izraeli kormányfőnek az amerikai elnökválasztás befolyásolása-e a célja.

Az amerikai külügyminisztérium szóvivője pénteken azt közölte, hogy 350-re nőtt azon amerikaiak és családtagjaik száma, akik a washingtoni kormányzat által szerződésben lefoglalt repülőgépeken elhagyták Libanont.

Frankfurtban landolt egy Bejrútból érkező repülőgép

A pénteki bejelentés szerint a reggeli órákban Frankfurtban landolt egy Bejrútból érkező repülőgép amerikaiakkal és családtagjaikkal a fedélzetén, összesen 97 emberrel, bár a jelentések szerint a légijárat teljes kapacitása 300 ember volt.

Matthew Miller szóvivő még csütörtökön arról számolt be, hogy az adminisztráció mindaddig folytatja a Libanonból repülő légitársaságok gépein a férőhelyek biztosítását, ameddig a közel-keleti országban a biztonsági helyzet indokolja, illetve, ameddig igény van a segítségnyújtásra.

Az amerikai haderő pénteken azt közölte, hogy több mint egy tucat légicsapást hajtott végre Jemen több pontján a húszik által ellenőrzött területeken. A bejelentés szerint az amerikai légierő gépeiről és hadihajókról indított támadást húszi fegyverrendszerek és katonai létesítmények ellen intézték, többi között a Jemen nyugati részén fekvő tengerparti El-Hudajda város repülőterén, valamint a főváros Szanaa körzetében.

Liner/MTI

Magyar Péter „hatalmas tömeget” ígér a közmédia épülete elé, és élő felszólalást követel

Egyelőre nem tudni, pontosan hányan lesznek ott a Magyar Péter által szervezett demonstráción szombaton, de a Tisza Párt vezetője hatalmas tömeget vizionál.

Pusztulnak a halak a Kaposon és a Sión, olajos szennyezés okozza a problémát

Az elmúlt napokban több horgász is a Kapos-folyón és a Sió-csatornán észlelt halpusztulásról számolt be, és mostanra részben kiderült, mi áll a háttérben.