Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
365,87 Ft
Euró
401,42 Ft
Font
479,15 Ft
Bitcoin
61,769 $

Rengeteg diák jelentkezett az ingyenes KRESZ- és elsősegély-tanfolyamra

Több mint 3000 diák élt már a lehetőséggel, az első vizsgák novemberben kezdődnek.

...svg content...Fotó: MTVA/Bizományosi: Faludi Imre
Belföld
Author image

Borbély Fanni

Szerkesztő
TÉMÁK

A Belügyminisztérium adatai szerint eddig több mint háromezer diák jelentkezett a KRÉTA-rendszeren keresztül elérhető ingyenes KRESZ- és elsősegély-tanfolyamra. Az első vizsgák várhatóan novemberben indulnak. Azoknak a tanulóknak, akik sikeresen teljesítik a tanfolyamokat, két év áll rendelkezésükre, hogy megszerezzék a forgalmi vizsgát. Most pedig íme minden, amit érdemes tudni az ingyenes jogosítványszerzési lehetőségről.

Mit kell tudni a lehetőségről?

A kormány szeptember 1-jétől ingyenessé tette a középiskolások számára a B kategóriás jogosítvány megszerzéséhez szükséges KRESZ- és egészségügyi tanfolyamokat. A gyakorlati képzést azonban jelenleg csak kísérleti jelleggel, a Honvédelmi Minisztérium támogatásával indították el. Soron kívül Szijjártó Péter bejelentette, további magyar állampolgárokat menekítenek ki Libanonból

A tanfolyamok szeptember 24-től érhetők el a KRÉTA-rendszerben. A diákok online KRESZ- és elsősegély-tanfolyamon vehetnek részt, amelyhez három-három vizsgalehetőséget is biztosítanak. Az oktatás része továbbá egy elsősegély-demonstráció, melyet az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) tart az iskolákban.

Maruzsa Zoltán államtitkár tájékoztatása szerint a kísérleti projektben több szolnoki középiskola is részt vesz, ahol 21 honvédségi szakoktató és 30 autó áll rendelkezésre a diákok számára. Ugyanakkor a csomag nem tartalmazza az egészségügyi alkalmassági vizsgálatot, és a gyakorlati vezetést továbbra is autósiskoláknál, piaci alapon kell elvégezni.

A gyakorlati órák költsége az autósiskolától függően 8-9 ezer forint között mozoghat óránként (50 perc), így a kötelező 30 óra díja meghaladhatja a 200 ezer forintot.

Kik jogosultak az ingyenes tanfolyamra?

Az Eduline tájékoztatása szerint a KRÉTA-rendszer általános szerződési feltételei alapján az ingyenes tanfolyamokra az alábbi tanulók jogosultak:

  • 12 osztályos gimnazisták,
  • 13 osztályos szakgimnáziumi és technikumi diákok (6 éves képzés esetén 14. osztályosok),
  • 11 osztályos szakképző iskolai tanulók (4 éves képzés esetén 12. osztályosok),
  • valamint minden 16 év feletti diák.

    A jelentkezés során a KRÉTA eJogsi funkcióját kell használni, ahol a diákok a szülők jóváhagyásával jelentkezhetnek a tanfolyamokra, ha még nem töltötték be a 18. életévüket.

    Hogyan lehet jelentkezni?

    A diákok a KRÉTA-rendszer eJogsi menüpontjában indíthatják el a jelentkezést, ahol fontos, hogy az adataik megegyezzenek a személyazonosító okmányaikban szereplő adatokkal. A szükséges nyilatkozatok elfogadása után véglegesíthető a jelentkezés.

    Mennyi idő áll rendelkezésre a vizsgára?

    A tanfolyamok elvégzésére a diákoknak a jelentkezéstől számítva 12 hónapjuk van, az elsősegély-tanfolyam OMSZ által szervezett demonstrációs alkalmaira szintén a KRÉTA-n keresztül lehet jelentkezni. Azoknak, akik sikeres vizsgát tesznek, két évük van a forgalmi vizsga megszerzésére. Ha ez idő alatt nem sikerül, a tanfolyamot már piaci áron kell újrakezdeni. A Belügyminisztérium tájékoztatása szerint eddig 3231 diák regisztrált az ingyenes tanfolyamokra a KRÉTA-rendszeren keresztül.