Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
364,30 Ft
Euró
401,79 Ft
Font
479,85 Ft
Bitcoin
61,364 $

A Nézőpont Intézet szerint Magyar Péter még a Tisza-szavazók felének sem szimpatikus

A Nézőpont felmérése alapján a politikust még a Tisza-szavazók 40 százaléka sem tartja szimpatikusnak, a pártelnök agresszív magatartása pedig gátolja a párt építkezését.

...svg content...Fotó: MTI/Purger Tamás
Belpolitika
Author image

Koós Alexandra

Szerkesztő

Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Intézet alapító-vezetője és tulajdonosa volt a Pesti Srácok podcastjének vendége, aki Huth Gergellyel beszélgetve elemezte Magyar Péter és a Tisza Párt népszerűségét, de szót ejtettek a Fidesz megújulásáról is – szemlézte az Index. Huth Gergely a beszélgetés elején a „nemzeti oldal” aggodalmának adott hangot, miszerint amennyiben továbbra is ilyen tendenciában erősödik a Tisza Párt, akkor a Fidesz képtelen lesz megnyerni a 2026-os országgyűlési választásokat. De a cikkből az is kiderül: bár a legpontosabb mérésekről ismert Medián Intézet közvéleménykutatása szerint a két párt között gyakorlatilag összezárult az olló, a Nézőpont Intézet elég jelentős különbséget mért a Fidesz–KDNP és a Tisza között.

Eszerint a teljes népesség körében a kormánypártoknak 47%-os a támogatottsága, míg Magyar Péterék csupán a szavazatok 33%-át zsebelnék be a választásokon. Majd az árvízi védekezésről is szó esett, itt Mráz Ágoston Sámuel azt mondta: akkor a Fidesz 2 százalékponttal erősödött, míg a Tisza ugyenennyivel gyengült, mivel szerinte Magyar volt az egyetlen, aki nem végzett hasznos munkát, és pártpolitikai csatározásba ment bele.

Mint fogalmazott, a Tisza Párt vezetője megpróbált egy „protest hangulatot” generálni, kioktatni, kéretlen tanácsokat adni. Szerinte ez a szerepvállalás a Tisza-szavazóknak sem volt szimpatikus. Mráz szerint ugyanakkor az intézet friss felmérése nem jelent trendfordulót, az csupán egy hétnek a hatása lehet, így ha az összes kormányellenes szavazót be tudja gyűjteni Magyar Péter, akkor egy ennél szorosabb meccsre lehet számítani.

A DK egzisztenciális fenyegetést él át

Azt teljesen érthetőnek tartja, hogy a DK egzisztenciális fenyegetést él át amiatt, hogy a Tisza elveszi tőlük a „showt”, és Magyar Péter a régi politikai osztály helyett inkább annak szavazóit akarja megnyerni. Míg Huth Gergely úgy látja, az utóbbi időben Magyar Péter „varázstalanítva” lett, és elveszett a „szuperképessége”. Mráz megerősítette ezt, mivel a Nézőpont Intézet felmérése szerint még a Tisza-szavazók 40%-a sem tartja szimpatikusnak a pártelnököt, mivel az utóbbi hetekben történtek egy „agresszív, fegyelemzavaros személyiségnek a képét építették róla”. Meglátása szerint ez gátja lesz Magyar Péter népszerűségnövekedésének, mivel szerinte a Tisza Párt nem más, mint a politikus pártja, így ha az ő népszerűsége és szimpátiaindexe nem tud növekedni, akkor az a Tisza Párt számára is akadály lehet.

Magyar Péter korábbi népszerűségét abban látja, hogy Orbán Viktor augusztusban szabadságon volt, amit a Tisza Párt elnöke kihasznált, azonban ősszel „erős üzenetekkel, gazdasági elképzelésekkel, aktív külpolitikával” visszatért a kormányfő, amivel felrázta a Fidesz táborát, Magyar Péter pedig háttérbe szorult. A Nézőpont Intézet tulajdonosa szerint a Tisza Párt elnöke nem értette meg, hogy egy rendkívüli helyzetben a választók – még a saját választói is – más típusú szerepre tartanak igényt. Mráz ezután arra utalt: Magyar Péter kezdetben azt állította, hogy középen álló pártot hoz létre, de ez a „színi előadás” szerinte véget ért, és csak a kormánygyűlölő választókhoz szól. A Tisza Párt a lyukas zászlókkal próbálja elhitetni, hogy nemzeti párt, de a „nemzeti oldal” szavazóit nem tudja megszólítani – szemlézte a beszélgetést az Index.

Mint azt már megírtuk, 1956-os szervezetek erélyesen tiltakoznak Magyar Péter lépése ellen. A szervezetek a kijelentést azért kifogásolják, mert szerintük „a jelkép pontosan a nemzeti szimbólumok kisajátítása elleni tiltakozás okán jött létre”, az ezzel kapcsolatos további részletekről itt írtunk bővebben. Mindemellett arra is kitértünk, hogy Dömötör Csaba éles kritikával illette Magyar Pétert.

A kormánypárti politikus hangsúlyozta: a Tisza Párt vezetője, aki a mezőgazdasági és vidékfejlesztési szakbizottság tagja, öt hét nyári szünet után először jelent meg brüsszeli munkahelyén. „Végülis, ez is valamiféle eredmény” – jegyezte meg. „A végtelen számú önmagáról szóló fotó készítése közben Magyar Péter talált arra módot, hogy a nyári szünet utáni 5. (ötödik!) héten először megjelenjen a brüsszeli munkahelyén” – fogalmazott.