Óvatosan a penészes kenyérrel, rákos betegséget is okozhat
Nem elég levágni az érintett részeket, kukába a penészes ételekkel!
A legnagyobb odafigyelés ellenére is előfordulhat, hogy nem sikerül eltalálni a mennyiséget a kenyérből, és az utolsó néhány szelet megpenészesedik. Sokan ilyenkor csak levágják a penészes részeket, a többit pedig megeszik. Ám ez a lehető legrosszabb, amit tehetünk.
A penész ugyanis egy gombafajta, ami hasonlóan terjeszkedik kalapos társaihoz és bár látható nyoma talán csak épp egy kis foltban van, valójában a felszín alatt átszövi a többi részt is.
Míg néhány penészfajta (így a nemespenészek is) nem ártalmas az egészségre, vannak olyanok is, melyek méreganyagokat, úgynevezett mikotoxinokat termelnek, ami akár súlyos betegségekhez is vezethet – írja a BGR.
Ezek elfogyasztása hosszabb távon daganatos elváltozásokat, máj- és vesekárosodást okozhatnak, és természetesen nem csak pékárukkal, hanem más, penészedésre hajlamos étellel is a szervezetbe kerülhetnek.
Egyik legveszélyesebb változata a fuzáriumgomba, de az eddig ismert nagyjából 400 mikotoxin közül nagyjából 20 fajta kiemelten mérgező, és bár az EU-ban szigorúan veszik a határértékeket, a szervezetben felhalmozódva hosszú évekkel később is kifejthetik káros hatásait.