Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
355,11 Ft
Euró
396,76 Ft
Font
475,11 Ft
Bitcoin
65,562 $

Irán felszólítja a muszlimokat az Izraellel szembeni ellenállásra

Az iráni legfőbb vezető a Hezbollah vezetőjének halálát követően nemzetközi támogatást kér Izrael ellen.

...svg content...Fotó: Haszan Naszralláh sejket (b) és Kászim Szulejmáni tábornokot, az iráni Forradalmi Gárda al-Kudsz nevű különleges egységének parancsnokát ábrázoló képekkel tüntetők a teheráni Palesztina téren 2024. szeptember 28-án, miután az előző nap az izraeli hadsereg megölte Naszralláhot, a Hezbollah Irán-barát libanoni síita mozgalom vezetőjét. MTI/EPA/Abedin Taherkenareh
Külföld

Kiss László

Szerkesztő

Ali Khamenei ajatollah, Irán legfőbb vezetője szombaton nyilatkozatot tett közzé, amelyben a muszlim világ összefogását sürgeti Izraellel szemben. A felhívás időzítése egybeesik a Hezbollah vezetője, Haszan Naszrallah halálhírével, akit az izraeli hadsereg állítása szerint likvidáltak.

Khamenei ajatollah hangsúlyozta a Libanon és a Hezbollah melletti kiállás fontosságát, kiemelve, hogy a térség jövőjét az ellenállás erői fogják meghatározni. „Ennek a térségnek a sorsát az ellenállás erői fogják meghatározni, a Hezbollahhal az élen” – idézte az iráni állami média a legfőbb vezetőt a Portfólió írása szerint. Soron kívül Kellemetlen szagú ivóvíz okoz gondokat a Balaton térségében

Az eseményeket tovább bonyolítja, hogy az iráni Forradalmi Gárda egyik magas rangú tisztje, Abbász Nilforusán tábornok is életét vesztette a pénteki dél-bejrúti izraeli légicsapásokban, ez a veszteség pedig tovább fokozza a feszültséget a régióban.

Az iráni külügyminisztérium szóvivője, Nasszer Kanáni X-en tett nyilatkozatában megerősítette Irán elkötelezettségét Naszrallah céljai mellett, kiemelve Jeruzsálem felszabadításának szándékát.

Mindeközben névtelenséget kérő források arról tájékoztatták a Reuterst, hogy Khamenei ajatollahot biztonsági okokból Iránon belül egy megerősített védelemmel ellátott helyre szállították. A források szerint Irán folyamatos egyeztetéseket folytat a Hezbollahhal és más regionális szövetségeseivel a kialakult helyzetre adandó válasz kidolgozása érdekében.

Vitézy Dávid: Gyurcsány Ferenc és Szentkirályi Alexandra egymásra talált

Vitézy Dávid reagált Gyurcsány Ferenc és Szentkirályi Alexandra nyilatkozatára, miszerint egyikőjük sem akarja őt főpolgármester-helyettesnek

Irán felszólítja a muszlimokat az Izraellel szembeni ellenállásra

Az iráni legfőbb vezető a Hezbollah vezetőjének halálát követően nemzetközi támogatást kér Izrael ellen.

Kína is hadgyakorlattal válaszolt az USA lépésére

A Kínai Népi Felszabadító Hadsereg (PLA) közös haditengerészeti és légi hadgyakorlatot tartott a vitatott Scarborough-zátony környékén, miközben az Egyesült Államok és a Fülöp-szigetek ötoldalú katonai manővereket végeztek a Dél-kínai-tengeren.