Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
355,47 Ft
Euró
396,91 Ft
Font
475,94 Ft
Bitcoin
65,392 $

Hadházy Ákosék népszavazást szerettek volna az olimpiáról, a Fővárosi Választási Bizottság elutasította a kérdést

Nem jött össze az olimpiai népszavazás.

...svg content...Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd
Belpolitika

Takács Petra

Szerkesztő

Az alábbi kérdést szerette volna Hadházy Ákos és társai népszavazásra bocsátani:

„Egyetért-e Ön azzal, hogy Budapest Főváros Önkormányzata pályázatot nyújtson be a 2036. évi nyári olimpiai és paralimpiai játékok megrendezésére?” Soron kívül Egyre esélyesebb, hogy Vitézy Dávid lesz a főpolgármester-helyettes

Csakhogy a Fővárosi Választási Bizottság (FVB) elutasította ezt a kezdeményezést. Hadházy az elutasítás kapcsán egy, a Facebook-oldalán közzétett bejegyzésében kijelentette, nem fogják annyiban hagyni a döntést, és jogorvoslattal élnek, sőt, szükség esetén újra beadják a kérdést.

Az FVB azzal indokolta döntését, hogy az olimpiai pályázati folyamat komplexitása miatt a kérdés nem egyértelmű. Hadházy ezzel szemben úgy véli, hogy a választópolgárok képesek eldönteni, szeretnének-e olimpiát vagy sem, és a fővárosi közgyűlésnek is kötelessége lenne ezt figyelembe venni.

Hadházy szerint a budapestiek döntését nem lehet rájuk kényszeríteni, és aggodalmát fejezte ki annak kapcsán is, hogy a kormány esetleg nyomást gyakorolhat a főváros vezetésére, hogy támogassák az olimpiai pályázatot. Szerinte ez nem csupán anyagi terhet róna az adófizetőkre, de komoly politikai ára is lenne.

A politikus a poszt végén elmagyarázta, hogy miért nem kezdeményeztek országos népszavazást: az országos népszavazás ugyanis a parlamentre vonatkozna, míg az olimpiai pályázatokat városok nyújtják be, ezért a helyi döntéshozatalban látják a megoldást.

Menczer Tamás Magyar Péternek: vállald a felelősséget a botrányos tetteidért

Ismét Magyar Péternek üzent Menczer Tamás, a Fidesz-KDNP kommunikációs igazgatója, aki szerinte eljött az idő, hogy a Tisza Párt vezetője vállalja a felelősséget a botrányos tetteiért.