Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
355,86 Ft
Euró
397,21 Ft
Font
476,25 Ft
Bitcoin
65,730 $

Kövér László: sokat tanulhat Magyarország Kínától

Az Országgyűlés elnöke szerint a két ország gazdasági és kulturális kapcsolatai is erősödtek az elmúlt 75 évben.

...svg content...Fotó: MTI/Bruzák Noémi
Belpolitika

Takács Petra

Szerkesztő

A magyar–kínai diplomáciai kapcsolatfelvétel 75. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen az Országgyűlés elnöke kiemelte, hogy a két ország közötti együttműködés elmélyítése mindkét fél javát szolgálja. A magyar kormány által folytatott keleti nyitás politikájának köszönhetően Magyarország az első európai országként csatlakozott Kína „Egy övezet, egy út” kezdeményezéséhez, mely az együttműködés kulturális és gazdasági kapcsolatok szorosabbra fűzéséhez is hozzájárult.

Kövér László az eseményen hangsúlyozta, Magyarország számára előnyös lehet a Kelet és Nyugat közötti összekötő kapocs szerepét betölteni. Amikor a két térség közötti együttműködés jól működik, az az ország fejlődését segíti. Azonban, ha ellentét feszül a két pólus között, Magyarország politikai és földrajzi helyzetéből adódóan nehéz helyzetbe kerülhet. Soron kívül Szentkirályi Alexandra felszólította Magyar Pétert és Karácsony Gergelyt

Úgy folytatta, a keleti nyitás politikája, melyet a magyar kormány 2010-ben hirdetett meg, tovább erősíti ezt a közvetítő szerepet. Emlékeztetett, Magyarország az első volt az európai országok közül, mely csatlakozott Kína 2013-as kezdeményezéséhez, ami jól illeszkedik a magyar kormány hosszú távú törekvéseihez.

Kövér hangsúlyozta, az elmúlt 75 évben a két ország számos különbsége ellenére is sikeresen tudott együttműködni: Kína mára Magyarország legnagyobb Európán kívüli kereskedelmi partnere lett, és a kínai befektetések az autóiparban, elektronikai iparban, valamint a pénzügyi szektorban jelentős szerepet játszanak az ország gazdasági növekedésében.

Végül kiemelte, a kulturális és oktatási együttműködések is hozzájárulnak a kapcsolatok erősítéséhez, ahogy a turizmus fellendülése is. Kövér László arra is felhívta a figyelmet, hogy Magyarország sokat tanulhat Kínától, különösen a kitartás és türelem politikai művészetében, ami Európának is segíthetne visszanyerni globális szerepét.

Gulyás Gergely: nincs olyan nap, hogy Magyar Péter ne állítson valótlanságot

Gulyás Gergely védelmébe vette Orbán Balázst a legutóbbi nyilatkozata után, ami nagy felháborodást váltott ki a baloldalon.

Szentkirályi Alexandra felszólította Magyar Pétert és Karácsony Gergelyt

Szentkirályi Alexandra úgy döntött, felszólítja Magyar Pétert és Karácsony Gergelyt, miután továbbra sem árulták el, miről egyeztettek zárt ajtók mögött.

Az izraeli kormányfő legutóbbi kijelentései után szinte esélytelennek tűnik a libanoni tűzszünet

Benjámin Netanjahu néhány órán belül egymásnak ellentmondó nyilatkozatokat tett a tűzszüneti javaslat kapcsán, így szinte biztossá vált, hogy nem lesz háromhetes tűzszüneti megállapodás.