Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
355,66 Ft
Euró
396,80 Ft
Font
476,29 Ft
Bitcoin
65,294 $

Rejtélyes gázköd miatt változhatott meg a Föld atmoszférája évmilliókkal ezelőtt

Akár a bolygó klímáját is átalakíthatta a kozmikus találkozás.

...svg content...Fotó: unsplash | illusztráció
Világűr

Bense Róbert

Szerkesztő

Ismét kiderült, milyen keveset tudunk a Föld évmilliókkal, évmilliárdokkal ezelőtti állapotáról, és mennyi rejtély övezte az élővilág kialakulását. Merav Opher, a Bostoni Egyetem kutatója és csapata most egy különleges teóriával állt elő, ami magyarázatot adhat akár a földi éghajlat korábbi változásaira is.

Az elmélet szerint hozzávetőlegesen 7 millió évvel ezelőtt a Naprendszer áthaladhatott egy csillagközi felhőn, ami miatt nagyobb mennyiségű hidrogén juthatott a Föld légkörébe – számolt be róla az IFL Science. Soron kívül Újabb mérföldkőhöz érkezett Vogel Evelin, Magyar Péter volt barátnője

Ez olyan változásokat idézhetett elő az atmoszférában, ami sűrűbb felhőrétegeket hozott létre, és amely miatt sokkal több napfény verődött vissza. Ez akár egy jégkorszak kialakulásához is hozzájárulhatott, a klímára gyakorolt pontos hatásai azonban egyelőre nem ismertek.

A jelenlegi bizonyítékok alapján ugyan nehéz megállapítani, hogy mindez valóban megtörtént-e, és ha igen, milyen mértékben befolyásolta az éghajlatot, mégis újabb kérdéseket vetett fel, ami a csillagközi környezet bolygónkra gyakorolt hatásait érintheti.

A bostoni kutatócsoport szerint egy részletesebb légköri modellezés adhatna válaszokat ezekre a kérdésekre, amiből kiderülhetne, hogy a gázfelhő jelenléte okozhatott-e globális lehűlést, vagy egyéb klímakatasztrófát a Földön.

Orbán Viktor megszólalt Orbán Balázs félreérthető nyilatkozatáról

Orbán Viktor miniszterelnök véleményezte Orbán Balázs politikai igazgató nyilatkozatát, ami többeknél nagy felháborodást váltott ki, főként a baloldal részéről.