Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
355,11 Ft
Euró
396,76 Ft
Font
475,11 Ft
Bitcoin
65,921 $

Több száz új Nazca-vonalat fedeztek fel a mesterséges intelligencia segítségével

Új eszközöket kaptak a kezükbe a régészek, máris elképesztő dolgokat találtak.

...svg content...Fotó: unsplash | illusztráció
Tudomány

Bense Róbert

Szerkesztő

A mesterséges intelligencia már a régészetben is érezteti hatását, a Yamagata Egyetem munkatársai AI-képelemzők segítségével ugyanis 303 több ezer éves geoglifát fedeztek fel a perui Nazca-völgyben – írja a Cybernews.

Az emberi szem számára láthatatlan vonalakat a modern technológia segített feltárni, a Masato Sakai vezette csapat pedig számos ismert forma alapján végezte el a kereséseket, mígnem a mesterséges intelligencia légi fotókról azonosította az eddig még nem ismert rajzokat. Soron kívül Menczer Tamás Magyar Péternek üzent: „Vége van, Peti!”

„Ez az AI-modell azokra a geoglifákra összpontosított, amelyek kicsik és nehezen azonosíthatók” – fogalmazott, hozzátéve, hogy a mesterséges intelligencia használata mellett is 2640 munkaórát öltek bele a felfedezésbe.

Bár ez elsőre soknak tűnik, a tudósok kiemelték, hogy csaknem egy évszázadba telt, mire a ma ismert 430 alakzatot felfedezték, így a mesterséges intelligencia óriási segítség volt számukra. Mint kiemelte, tovább folytatják a munkálatokat, hiszen hatalmas adatmennyiséget képesek viszonylag gyorsan átvizsgálni az AI-nak köszönhetően.

A Nazca-vonalak kapcsán ugyanakkor felesleges a túlzott sietség, hiszen az időjárási körülmények miatt évezredekig fennmaradtak az ősi alkotások. A legnagyobb veszélyt pedig az emberi beavatkozás jelentené, azonban már régóta féltve őrzik a területet.