Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
352,30 Ft
Euró
394,63 Ft
Font
472,05 Ft
Bitcoin
63,654 $

Orbán Viktor szerint hazánk a gazdasági semlegesség politikáját meg tudja csinálni

A kormányfő úgy véli, ha Magyarország elszánja magát, képes erre.

...svg content...Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd
Belföld
Author image

Koós Alexandra

Szerkesztő

Orbán Viktor miniszterelnök szerdán az Európai versenyképesség, magyar gazdasági semlegesség című rendezvény nyitóelőadásában úgy fogalmazott: „Ha Magyarország elszánja magát, akkor a gazdasági semlegesség politikáját meg tudja csinálni”. Hozzáfűzte: a gazdasági semlegesség alapelve, hogy mi döntsük el, kivel üzletelünk, hogy azzal üzleteljünk, akivel a leginkább megéri, hogy csak saját értékeink alapján tárgyaljunk, és hogy minden égtáj felé tájékozódjunk.

A kormányfő értékelése szerint a gazdasági semlegesség politikai következménye pedig az, hogy Magyarországnak a 3-6 százalék közötti gazdasági növekedési sávban kell maradnia, hogy nem csúszhat vissza az adósrabszolgaságba, azaz az IMF-et nem engedheti vissza. Fegyelmezett költségvetési politikát kell folytatnia, valamint szüksége van a modern technológiai szektorra és folyamatos adócsökkentésekre. Egyúttal közölte:

A 2025-ös költségvetésben is meg kell jelennie a gazdasági semlegesség politikájának, ennek keretében tőkejuttatási programot kell hirdeti a kkv-knak, meg kell duplázni a családi adókezdeményt, és a diákhitelhez hasonló munkáshitelt kell bevezetni – írja az MTI. A Nemzeti Közszolgálati Egyetemen (NKE) tartott előadásában a miniszterelnök Magyarország gazdasági semlegességének alapelveit, tartalmi elemeit és politikai következményeit ismertetve ide sorolta a finanszírozási, a beruházási, a piaci, a technológiai és az energetikai semlegességet.

Korábban egyébként azt is megírtuk, hogy a kormányfő elégedett az árvíz elleni védekezéssel, ami sikeres volt, példát mutatva sok más ország számára. Mindemellett hangsúlyozta, hogy hazánk hatalmas munkát végzett. „Ez egy nagy árvíz volt” – mondta, tisztázva, hogy a valaha volt egyik legnagyobb dunai árvízen vagyunk túl.

Majd azzal folytatta: „Komoly veszélyben is voltunk. Voltak veszélyes időszakok. Ebből nagy baj is lehetett volna”. Míg az Európai Bizottság által kirótt, a migrációs vita kapcsán kapott gigabírságot illetően leszögezte: amit büntetést fizetni kell, annak a fedezetét nem a magyar emberek fogják előteremteni.

Sosem látott, szokatlan kőzetet talált a Marson a Perseverance rover

A kutatók szerint semmire nem hasonlít azok közül, amiket idáig felfedeztek a vörös bolygón.

Egészen döbbenetes számokról számolt be Karácsony Gergely

Úgy tűnik, sokan szeretnék a legjobb helyeket Budapesten, és Karácsony Gergely úgy döntött, ad még egy kis időt.

Élőben adja a tv a Ferencváros nagy meccsét az Európa-ligából

Élőben adja a televízió a Ferencváros várva várt mérkőzését az Európa-ligából, rögtön egy erős ellenféllel kezdenek a magyarok.