Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
352,30 Ft
Euró
394,63 Ft
Font
472,05 Ft
Bitcoin
63,654 $

Elhalasztják az űrben rekedt asztronautákért küldött misszió indítását

Az új dátum szeptember 28.

...svg content...Fotó: Alekszandr Grebenkin, a Roszkozmosz, valamint Michael Barratt, Matthew Dominick és Jeanette Epps, a NASA űrhajósai (b-j) a Cape Canaveral-i Kennedy Űrközpontban tartott sajtótájékoztatón 2024. február 25-én. A legénység a tervek szerint március elsején utazik a Nemzetközi Űrállomásra (ISS) a SpaceX amerikai űrkutatási magánvállalat Falcon 9 hordozórakétájával összekapcsolt Crew Dragon űrhajóval. MTI/EPA/Cristobal Herrera
Világűr
Author image

Koós Alexandra

Szerkesztő

A NASA kedden közölte, hogy a SpaceX-szel közösen szervezett Crew-9 küldetés indítását a Helene trópusi vihar, és az azzal együtt várható erős széllökések és heves esőzések miatt elhalasztják. Az új dátum szeptember 28 – derül ki a beszámolóból.

A Reuters cikke szerint azt is hozzáteszik: bár a Helene trópusi vihar a Mexikói-öbölben halad át, és várhatóan csak Florida északnyugati régióját érinti majd, elég nagy ahhoz, hogy Cape Canaveral térségében – ahonnan a Crew-9 is indulna – erős szél és heves esőzések alakuljanak ki. Soron kívül Térd- és derékfájdalmai vannak? Ez is okozhatja

A Crew-9-en eredetileg négy fő, három NASA-asztronauta és egy orosz űrhajós utazott volna. Ők Zena Cardman, Nick Hague és Stephanie Wilson, valamint Alekszandr Gorbunov. De a misszión végül csak Hague és Gorbunov vesz részt.

A két hely szabadon hagyása azért szükséges, hogy a Crew Dragon űrhajó 2025. februári visszatérésekor elhozhassák a Nemzetközi Űrállomáson lévő Sunita Williamst és Butch Wilmore-t. Az előzményekről és a későbbi tervekről ebben a cikkben írtunk bővebben.

De azt is megírtuk, hogy arról érkezett hír, Williams és Wilmore biztonságosan landolhattak volna. A NASA kereskedelmi legénységi programjának vezetője ugyanis azt mondta, ha lettek volna űrhajósok a kapszulában, ugyanilyen módon hajtották volna végre a leszállást.

A 24.hu cikkében azt is megjegyzi: a Crew Dragont egyébként eredetileg augusztus 18-án bocsátották volna fel, ám épp a Starliner helyzetének kiértékelése miatt szeptember 24-ére halasztották a startot.

Sosem látott, szokatlan kőzetet talált a Marson a Perseverance rover

A kutatók szerint semmire nem hasonlít azok közül, amiket idáig felfedeztek a vörös bolygón.

Egészen döbbenetes számokról számolt be Karácsony Gergely

Úgy tűnik, sokan szeretnék a legjobb helyeket Budapesten, és Karácsony Gergely úgy döntött, ad még egy kis időt.

Élőben adja a tv a Ferencváros nagy meccsét az Európa-ligából

Élőben adja a televízió a Ferencváros várva várt mérkőzését az Európa-ligából, rögtön egy erős ellenféllel kezdenek a magyarok.