Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
352,82 Ft
Euró
394,75 Ft
Font
471,82 Ft
Bitcoin
63,579 $

Dúró Dóráék átragasztották az ARC kiállítás egyik plakátját, rendőrségi eljárás indult

A Mi Hazánk országgyűlési képviselője szerint az alkotás propaganda, ami a gyermekvállalás ellen hangolja az embereket. Az ügyben rongálás miatt indított eljárást a rendőrség.

...svg content...Fotó: MTI/Soós Lajos
Belföld
Author image

Koós Alexandra

Szerkesztő

Dúró Dóra, a Mi Hazánk országgyűlési képviselője pártja aktivistáival együtt ragasztotta le hétfőn a budapesti ARC kiállítás egyik plakátját, mondván, az alkotás deviáns propagandának ad teret és a gyermekvállalás ellen kampányol. Azon ugyanis az alkotó olyan szavakkal mutatta be az anyaságot, mint „lebutulás, aranyér” vagy „kimerültség”. Dúró egyúttal felszólította a kiállítást megnyitó Karácsony Gergely főpolgármestert és László Imre újbudai polgármestert, hogy határolódjanak el a plakát tartalmától és kérjenek bocsánatot minden édesanyától.

A Mi Hazánk által kifogásolt, Anya vagy, ne panaszkodj című plakát alkotója szintén kisgyermekes édesanya, aki a párt akciójáról nem szeretett volna nyilatkozni, de az RTL Híradó úgy tudja, a képpel az anyasággal járó nehézségeket akarta ábrázolni – szúrta ki az Index. Krajnyik Cintia, szintén kisgyermekes újságíró szerint nagyon fontos a kép üzenete, mivel az elmúlt években komoly munkát végeztek azért, hogy a nők az anyaság nehéz pillanatairól is nyíltan beszélhessenek. Ám Dúró Dóra a csatorna kérdésére azt is elmondta, miért gondolja negatív üzenetnek a plakátot. Soron kívül Volt kedvese arról, kicsoda Magyar Péter valójában: erre nem is merek válaszolni

„Egy hazug propagandával szemben szerettünk volna fellépni, ugyanis ez a plakát kizárólag negatív szavakat tartalmazott az anyaságra vonatkozóan, amelyek közül több is tényszerű hazugság” – emelte ki. Az ARC szervezői szerint egy csoport jelezte feléjük a történteket, a párt aktivistái pedig a biztonsági szolgálat és a rendőrség felszólítása ellenére ragasztotta át a plakátokat. Bakos Gábor, az esemény szervezője feljelentést tett az ügyben, így a rendőrség rongálás miatt indított eljárást. Ígéretei szerint a plakátot hamarosan az eredeti állapotára állítják vissza.

Bakos Gábor köszönetet mondott Dúró Dórának a hírverésért, ugyanakkor nem bátorítana senkit hasonló akciókra. A cikkben megjegyzik: nem az első eset, hogy megrongálják az ARC kiállítás egyik plakátját. 2019-ben ugyanis felgyújtották Szücs Anikó és Lőrincz Gábor Kompromisszum című képét, amely egy Nagy-Magyarország-térképet ábrázolt, s szivárványszínűre, az LMBT-közösségre jellemző színekre volt festve. A rongálók pedig üzenetet is hagytak az alkotáson.

Míg Karácsony Gergely a választási kampány hajrájában követett el plakátrongálást. Vitézy Dávid egyik plakátját kereste fel, és egy fideszes matricát ragasztott rá, amelyről videó is készült. Később több plakát is hasonló sorsra jutott, emellett pedig impresszum nélküli választási plakátok jelentek meg városszerte, amelyeken azzal vádolták meg Vitézy Dávidot, hogy valójában a kormánypárt jelöltje, aki át akarja verni a választókat. Ezeket a vádakat az LMP főpolgármester-jelöltje elutasította.