Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
354,62 Ft
Euró
394,62 Ft
Font
472,76 Ft
Bitcoin
63,265 $

Nemzetbiztonsági okokból betiltják az orosz és kínai autókat az Egyesült Államokban

Az intézkedést azzal indokolják, hogy rendkívül magas a kockázata annak, hogy az orosz és a kínaiak egyidejűleg manipulálhatják ezeket a járműveket az USA-ban, ami káoszhoz vezetne.

...svg content...Fotó: Unsplash/Mohammad Fathollahi
Észak-Amerika
Author image

Borbély Fanni

Szerkesztő

Sajtóértesülések szerint az Egyesült Államok Kereskedelmi Minisztériuma nemzetbiztonsági aggályokra hivatkozva az egyes kínai vagy orosz technológiákat alkalmazó intelligens járművek értékesítésének vagy behozatalának betiltását fogja javasolni rövidesen.

Az amerikai tisztviselők által bejelentett lépés része azon szélesebb körű erőfeszítésnek, mely a Kínából és Oroszországból származó beágyazott szoftverek és hardverek által jelentett potenciális veszélyek kezelésére, illetve megelőzésére irányul.

Gina Raimondo kereskedelmi miniszter kifejtette, egy februárban indított vizsgálat számos kockázatot azonosított, többek között a távoli hackelés, az adatgyűjtés lehetőségét, sőt annak a veszélye is felmerült, hogy a fentebb említett országok képesek irányítani, vagy akár teljesen működésképtelenné tenni az amerikai utakon közlekedő járműveket.

Raimondo hangsúlyozta a fenyegetés súlyosságát, megjegyezve, hogy szélsőséges esetben külföldi szereplők egyidejűleg manipulálhatják a járműveket az Egyesült Államokban, ami balesetekhez és útlezárásokhoz vezethet. A tilalom azonban nem érinti a jelenleg forgalomban lévő autókat. A kereskedelmi minisztérium szerint a szoftverre vonatkozó tilalom a 2027-es modellévre vonatkozó járművekre vonatkozik majd, míg a hardveres korlátozások 2030-ban lépnek életbe.

A CNN jelentése szerint erre válaszul Kína tagadta a vádakat, és azzal vádolta az Egyesült Államokat, hogy a nemzetbiztonságot használja ürügyként diszkriminatív intézkedésekre. A kínai külügyminisztérium szóvivője, Lin Jian felszólította az Egyesült Államokat, hogy tartsa tiszteletben a piaci elveket, és ne állítson tisztességtelen akadályokat a kínai vállalkozások elé, noha nem valószínű, hogy az amerikai kormány eleget fog tenni a kínai követelésnek.