Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
351,98 Ft
Euró
392,96 Ft
Font
468,72 Ft
Bitcoin
63,334 $

Harris kampánya belehúzott a költekezésbe, Trumpék eltörpülnek mellettük

Kamala Harris kampánya rengeteg pénzt költ, Donald Trump-hoz képest is.

...svg content...Fotó: Kamala Harris amerikai alelnök, demokrata párti elnökjelölt a Wisconsin állambeli Madisonban tartott kampánygyűlésén 2024. szeptember 20-án. Az elnökválasztást november 5-én rendezik az Egyesült Államokban. MTI/EPA/Kamil Krzaczynski
Észak-Amerika

Kiss László

Szerkesztő

A Szövetségi Választási Bizottsághoz benyújtott dokumentumok szerint Harris kampánya 174 millió dollárt költött augusztusban, míg Donald Trump, a korábbi republikánus elnök kampánya mindössze 61 millió dollárról számolt be. Ez azt jelenti, hogy a demokrata jelölt közel háromszor annyit fordított kampánycélokra, mint ellenfele.

Harris, aki júliusban indította el kampányát, miután Joe Biden elnök lemondott az újraválasztási törekvéseiről, jelentős pénzügyi előnnyel rendelkezik, ami lehetővé teszi számára, hogy intenzív televíziós reklámkampányt folytasson a választásokig, azonban a szakértők figyelmeztetnek, hogy a pénzügyi fölény nem feltétlenül jelent automatikus győzelmet. Soron kívül Szoboszlai Dominik ismét hazai pályán játszhat, élőben adja a tv

A közvélemény-kutatások szerint a két jelölt fej-fej mellett halad a kulcsfontosságú csatatér államokban, ugyanakkor azt is érdemes megjegyezni, hogy 2016-ban Trump úgy nyerte meg az elnökválasztást, hogy kevesebb pénzt gyűjtött, mint demokrata ellenfele, Hillary Clinton.

Mindkét kampány jelentése szerint a kiadások legnagyobb részét a reklámok tették ki, emellett kisebb összegeket fordítottak nagygyűlésekre, utazásra és a kampánystáb fizetésére. Harris kampánya egy érdekes lépésként 75 000 dolláros adományt is juttatott a Detroit Unity Fund nevű nonprofit szervezetnek, amely a fekete szavazók részvételének növelésén dolgozik Michiganben, amely állam kulcsfontosságúnak számít a 2024-es választások szempontjából.

Harris kampánya augusztusban 190 millió dollárt gyűjtött, a hónap végén pedig 235 millió dollárral rendelkezett, ami nagyjából megegyezik a hónap eleji egyenlegével. Ezzel szemben Trump kampánya 45 millió dollárt gyűjtött, a hónap végén pedig 135 millió dollárral rendelkezett, ami 17 millió dolláros csökkenést jelent a hónap elejéhez képest.