Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
353,56 Ft
Euró
394,23 Ft
Font
469,46 Ft
Bitcoin
63,156 $

Szuperbaktériumok: 39 millió ember halálát fogják okozni 2050 előtt

Az idősek különösen veszélyeztetettek.

...svg content...Fotó: Unsplash / Illusztráció
Orvostudomány
Author image

Koós Alexandra

Szerkesztő

Egy új globális elemzés szerint a szuperbaktériumok, vagyis a gyógyszerrezisztens kórokozók 2050 előtt több mint 39 millió ember halálát okozzák majd, és az idősek különösen veszélyeztetettek. Míg a gyógyszerrezisztenciával összefüggő halálesetek a csecsemők körében csökkennek az oltások és a higiénia javulásának köszönhetően, a tanulmány szerint a nagyszülők esetében ezzel ellentétes tendencia figyelhető meg – derül ki a beszámolóból. Sajnálatos mód a tanulmány meglehetősen sötét képet fest le: az évszázad közepére évente 1,91 millió ember fog meghalni világszerte közvetlenül az antimikrobiális rezisztencia (AMR) miatt – amely során a baktériumok úgy fejlődnek, hogy az ellenük általában használt gyógyszerek már nem működnek –, ami jelentős növekedés a 2021-es 1,14 millió halálesethez képest.

Az előrejelzés szerint az AMR szerepet fog játszani évi 8,2 millió halálesetben, szemben a korábbi 4,71 millióval. A Lancet című folyóiratban megjelent kutatást a Global Research on Antimicrobial Resistance (Gram) projekt keretében végezték, ez az első globális elemzés az antimikrobiális rezisztencia időbeli tendenciáiról. A kutatásban több mint 500 tudós vett részt a világ különböző intézményeiből, akik 204 ország és terület 1990 és 2021 közötti adatait használták fel – írta meg a 444 a The Guardian cikke alapján. Egyúttal kifejtik azt is: a tanulmány „figyelemre méltó” csökkenést állapított meg az 5 év alatti gyermekek körében az AMR okozta halálozások számában: 488 000-ről 193 000-re csökkent 1990 és 2022 között. Az előrelátás szerint 2050-re ismét a felére csökken. Soron kívül Megvan a dátum: ekkor valósulhat meg a vita, amin Magyar Péter és Orbán Viktor is jelen lesz

A halálozások száma viszont minden más korcsoportban növekszik, a 70 év felettiek körében az AMR okozta halálesetek száma három évtized alatt már 80 százalékkal nőtt, és 2050-re várhatóan 146 százalékkal, 512 353-ról 1,3 millióra emelkedik majd. Továbbá azt is megállapították, hogy világszerte több millió haláleset elkerülhető lenne a fertőzések jobb megelőzésével, az egészségügyi ellátáshoz való jobb hozzáféréssel, valamint új antibiotikumok létrehozásával – teszik hozzá. Korábban egyébként azt is megírtuk, hogy sokkoló felfedezést tettek brit tudósok, akik elhunytak agyszöveteit vetették alá vizsgálatoknak. Mint kiderült, mikroműanyagot találtak az emberi agyban, ez pedig eléggé aggasztó. Ám a szakemberek azt is elismerték:

További vizsgálatok szükségesek annak megértéséhez, hogy ezek a részecskék milyen mértékben és hogyan képesek áthatolni a vér-agy gáton. De arra is kitértünk, hogy egyre több embert érint a meddőség, új rizikófaktorokra figyelmeztetnek a kutatók. Egy tanulmány szerint a városokban élők nagyobb veszélyben vannak, valamint az is megmutatkozott, hogy a férfiak termékenységét leginkább a légszennyezés, míg a nőkét a zajártalom befolyásolja a városi környezetben. Mint közölték, a szennyezett levegőből belélegzett vegyi anyagok a véren keresztül csökkenthetik a termékenységet, ám a közlekedési zaj egészségre gyakorolt hatása kevésbé egyértelmű. Az ezzel kapcsolatos további részletekről itt írtunk.