Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
353,56 Ft
Euró
394,23 Ft
Font
469,46 Ft
Bitcoin
63,156 $

Eszkalálódhat a helyzet a Közel-Keleten, Izrael új háborús célokat tűzött ki

Az Izrael és a Hezbollah közötti feszültség könnyedén a konfliktus további eszkalációjához vezethet.

...svg content...Fotó: MTI/EPA/Jim Lo Scalzo
Közel-Kelet
Author image

Borbély Fanni

Szerkesztő

Sajtóértesülések szerint Joáv Gallant izraeli védelmi miniszter hétfőn kijelentette egy amerikai tisztviselőnek, hogy csak katonai beavatkozás teheti lehetővé a civilek visszatérését otthonaikba az ország északi részén, Libanon közelében.

Mint kiderült, Izrael a háborús céljai között immár északra, a libanoni határ közelében zajló konfliktusra is összpontosít. Az Egyesült Államokat figyelmeztették, hogy a Hezbollah által fenyegetett régióban egyre valószínűbb egy katonai akció, melyet Irán támogat. Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök kabinetje hétfő este megerősítette, hogy a háborús célkitűzéseik közé került a konfliktus miatt kitelepített lakosok biztonságos hazatérése is. Soron kívül Megvan a dátum: ekkor valósulhat meg a vita, amin Magyar Péter és Orbán Viktor is jelen lesz

A miniszterelnöki hivatal közleménye szerint Izrael további lépéseket tesz e cél elérése érdekében. Joáv Gallant a nap folyamán találkozott Amos Hochsteinnel, Joe Biden egyik főtanácsadójával, és kijelentette, hogy a lakosok visszatérése érdekében elkerülhetetlen lesz a katonai akció.

Gallant hangsúlyozta, az eszkaláció megfékezésére irányuló tárgyalások lehetőségei fogyóban vannak, mivel a Hezbollah szoros kapcsolatban áll a Hamásszal. A találkozón az izraeli hadsereg tisztviselői részletes tájékoztatást adtak Hochsteinnek a Hezbollah elleni katonai műveleteikről. Az amerikai és nemzetközi aggodalmak szerint egy kiterjedt katonai akció további feszültségekhez vezethet a régióban.

Gallant figyelmeztetése egy olyan időszakban történt, amikor egyre nagyobb nyomás nehezedik rá, hogy határozottabb álláspontot képviseljen a libanoni határral kapcsolatos biztonsági kérdésekben. Az NBC News szerint a médiában ugyanis felröppentek hírek arról, hogy Netanjahu esetleg leválthatja Gallantot, és helyére Gideon Sa’ar kerülhet, aki nyíltan bírálta a gázai hadműveletek izraeli kezelését. A miniszterelnöki hivatal azonban tagadta a Sa’arral folytatott tárgyalásokról szóló híreszteléseket.